Spagă de bugetar: 350.000 de euro în câteva luni
alte articole
Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui are toate şansele să stabilească un nou record naţional în ceea ce priveşte numărul şpăgilor primite şi sumele de bani încasate. În doar câteva luni, scrie publicaţia locală ’’Bună ziua Iaşi’’, Remus Mitrea a primit ca mită aproximativ 15 miliarde lei vechi de la firmele care aveau nevoie de autorizaţii pentru parcuri eoliene sau construcţii, iar ’’practica’’ l-a dus după gratii. Mitrea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de judecătorii de la Tribunalul Iaşi, deşi în faţa instanţei de judecată a susţinut că este nevinovat. Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie DNA) Iaşi au reţinut următoarele acuzaţii: opt infracţiuni de luare de mită, cinci infracţiuni de spălare de bani, dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi 11 infracţiuni legate de alegerile locale din iunie 2012.
"În perioada 2011 – septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, în calitate de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a pretins de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale sumele totale de 1.380.772 lei şi 115.000 euro, pentru că, în schimb, să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare şi autorizare necesare pentru desfăşurarea în mod legal a activităţii acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcţii", au precizat procurorii de la DNA Iaşi.
Procurorii, citaţi de ’’Bună ziua Iaşi’’, spun că cei care refuzau să dea bani erau constrânşi prin diferite metode. "În unele cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani. Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.497.532,23 lei (n.r. – circa 333.000 euro) şi 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât şi, în majoritatea situaţiilor, disimulate sub forma preţului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu şi unele societăţi comerciale controlate de inculpat, acesta fiind unicul factor de decizie cu privire la activitate şi patrimoniu", mai arată oamenii legii.
Într-o altă situaţie, Remus Mitrea a solicitat subcontractarea unor lucrări de construcţii, finanţate din fonduri comunitare, lucrări pe care firma controlată de inculpat le-a realizat doar parţial. Pentru că unul dintre subordonaţii săi îşi îndeplinea corect atribuţiile de serviciu, Mitrea a emis mai multe decizii, cu consecinţa sancţionării disciplinare şi a încetării raporturilor de serviciu pentru funcţionarul respectiv, deşi nu avea competenţa legală de a emite aceste decizii, urmărind astfel să-şi poată derula activitatea potrivit propriilor interese.