Iranul va lansa un satelit în timpul discuţiilor nucleare

Un oficial iranian a anunţat că ţara va lansa un satelit de observare în spaţiu, în mai puţin de două săptămâni în aceeaşi zi în care Republica Islamică va organiza discuţii sixpartite privind programul său nuclear controversat.
Oficiali guvernamentali iranieni fotografiindu-se cu preşedintele Mahmoud Ahmadinejad (al 7-lea din stâga ), sub Simorgh (Phoenix), racheta satelit, în timpul ceremoniei de dezvelire la Teheran, pe 3 februarie 2010. (Rohollah Vahdati / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
15.05.2012

Un oficial iranian a anunţat că ţara va lansa un satelit de observare în spaţiu, în mai puţin de două săptămâni în aceeaşi zi în care Republica Islamică va organiza discuţii sixpartite privind programul său nuclear controversat.

Directorul Organizaţiei pentru Industria aerospaţială, Mehdi Farahi, a declarat pentru ziarul oficial Tehran Times că Iranul ar putea lansa satelitul Fajr (zori) în spaţiu pe 23 mai. Fajr "este un satelit de recunoaştere alimentat prin energie solară", a relatat Times.

Fajr va fi al patrulea satelit lansat de Iran din 2009. Programul spaţial iranian, cum e şi cazul celui nord-coreean, reprezintă un subiect de îngrijorare pentru comunitatea internaţională, care suspectează că lansarea de sateliţi ar putea fi o încercare mascată de testare, având scopul de a dezvolta rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea transporta focoase periculoase.

Fajr, care are o speranţă de viaţă de 18 luni, va fi transportat de o rachetă Safir-B1, a raportat AFP. Racheta are o sarcină utilă de aproximativ 50 de kg şi o orbită inferioară de aproximativ 300 - 450 km.

Experţii au declarat pentru agenţi de ştiri că Safir-B1 este similară cu rachetele balistice Shahab-3, despre care se spune că se bazează pe rachetele nord-coreene No-Dong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor