Şova: Nerespectarea mandatului de către Băsescu la Consiliul European nu reprezintă un motiv de suspendare
alte articole
Dan Şova, senatorul PSD a susţinut, miercuri, că în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va respecta rezoluţia adoptată de Parlament privind poziţia României la Consiliul European şi nu va folosi dreptul de veto, aceasta acţiune a preşedintelui nu reprezintă motiv de suspendare.
"Nu, asta nu este un motiv de suspendare, din punctul meu de vedere, strict constituţional, dar fireşte că ceea ce rezoluţia, care a fost stabilită ieri în Parlamentul României, eu nu cred că poate fi ignorată de preşedinte. Preşedintele în calitatea domniei sale de reprezentat al statului român nu cred că poate ignora interesele cetăţenilor români, iar interesele cetăşenilor români - că noi suntem mai modeşti, nu vorbim de interesul naţional - interesul cetăţenilor români este ca această ţară să obţină acelaşi nivel al fondurilor de coeziune şi al fondurilor în cadrul politicii agricole comune", a declarat Şova.
De asemenea, el a punctat că nu te poţi prezenta la Consiliul European şi "să respecţi ce vrea PPE sau să sprijini prin vot interesele Germaniei".
"Deci tu te duci acolo şi respecţi interesele României, acum în angajamentul dnului Traian Băsescu în campania electorală, domnia spune că dacă se duce să reprezinte interesele României, România este antieuropeană. Dumnezeu să mă ierte, cred că nu a înţeles dânsul despre ce înseamnă negociere la Consiliu European", a mai adăugat acesta.
Senatorul social - democrat a mai menţionat că la Consiliul European, şefii de stat se întâlnesc pentru a susţine interesele ţărilor pe care le reprezintă, adăugând că există două direcţii în privinţa acestui buget, una agreată de către PE şi CE şi o propunere din partea preşedintelui Consiliului Herman Van Rompuy.
"Acum, ştiţi foarte bine că la Consiliul European sunt două direcţii în acest buget: este direcţia agreată de PE şi de CE, la care s-a raliat Guvernul României, Parlamentul României şi Grupul Prietenilor Coeziunii - adică al acelor ţări care beneficiază în mod majoritar de către fondurile de coeziune şi care este un buget în interesul României - şi este o propunere de buget venită din partea preşedintelui Consiliul European, a dnului Van Rompuy, care prevede nu doar reducerea bugetului cu 80 de miliarde de euro, care în mod concret în România ar afecta cu 8 miliarde, adică bugetul acordat pe 2014 - 2020, ar fi cu 8 miliarde de euro mai mic, dar propunerile dnului Van Rompuy sunt puţin mai delicate decât această simplă reducere. Domnia sa propune reducerea prefinanţării de la 7% la 2%, propune reducerea cofinanţări de la 85% la 75%", a mai explicat Şova, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.
De asemenea, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a perecizat că nu crede că preşedintele Traian Băsescu va ignora mesajul dat de către Parlament şi Guvern privind poziţia România la Consiliul European.
"Preşedintele Băsescu având aşa un discurs din acesta simplist doar cine este proeuropean şi antieuropean, fireşte că este o naivitate aici, aici nu e vorba de cine este proeuropean, antieuropean, nu e vorba de un conflict simplu între preşedinte şi premier, problema este că domnia sa negociază, cel puţin aparent, ignorând mesajul dat de Parlament şi de Guvern - eu sper că nu se va întâmpla treaba asta până la urmă - pentru un buget care va începe la un moment la care domnia sa va fi pensionat. (...) ori ce se negociază astăzi şi probabil şi anul viitor în cadrul Consiliului va afecta România într-o perioada în care domnia sa nu va mai fi activ în politică sau oricum nu va mai fi preşedintele României", a conchis el.