Soros şi ONG-urile susţinute din afară sunt în vizorul legilor ungare
alte articole
Guvernul ungar ia măsuri pentru a limita influenţa organizaţiilor neguvernamentale (ONG) care promovează democraţia şi respectarea legii, aparent impulsionat de victoria prezidenţială a lui Donald Trump şi de ascensiunea dreptei alternative în Washington.
Guvernul premierului Viktor Orban susţine că legea urmăreşte să contracareze amestecul extern în politica ţării. În schimb, criticii susţin că proiectul de lege nu este decât o nouă încercare de a restricţiona libertatea politică într-o ţară unde partidul de guvernământ deja controlează o mare parte a mass mediei şi a sectorului judiciar.
“Legislaţia anunţată este un atac fără precedent al unui membru UE împotriva vocilor opozante”, a declarat Gorin Buldioski, director al Open Society Iniţiative for Europe. “Valorile europene sunt acum expuse riscului în Budapesta... Aplicarea legii şi standardele democratice, precum şi libertatea de adunare şi capabilitatea ONG-urilor de a funcţiona, ar trebui apărate în Ungaria”.
ONG-urile ungare deja îşi raportează finanţările, dar guvernul a susţinut că standardele actuale nu sunt suficiente.
Premierul Orban a fost criticat de mult timp de Open Society şi de ONG-urile finanţate din afara ţării, dar atacurile guvernului s-au intensificat în ultima perioadă.
“Ungaria nu poate să permită organizaţiilor care rămân în umbră – care nu declară sursa banilor primiţi şi pentru ce scopuri i-au primit – să continue să încurajeze imigranţii să încalce legea ungară pentru a intra în ţară”, a declarat Orban într-un discurs susţinut la radio în 24 februarie, adăugând că “făcând acest lucru, organizaţiile internaţionale care sunt în principal asociate cu George Soros au întrecut măsura”.
Soros, un finanţator miliardar de etnie ungară ce locuieşte în prezent în SUA, a înfiinţat Open Society Foundation în perioada de vârf a Războiului Rece.
Website-ul american Breitbart, condus anterior de Stephen Bannon, acum strateg şef la Casa Albă, şi-a plasat atenţia de mult timp pe Soros, acuzându-l că încearcă să distrugă frontierele Europei, că alimentează criza imigraţiei şi că îi finanţează pe opozanţii lui Trump.
Simpatia percepută în cadrul administraţiei Trump pentru sentimentele anti-Soros pare să fi impulsionat diverşi politicieni din Europa Centrală şi de Est să îşi intensifice atacurile împotriva grupurilor susţinute de Soros.