Oprescu: Nu mai pot face faţă subvenţiei. Gigacaloria pentru cei cu venituri ce depăşesc 2.500 lei va costa 328 de lei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

După ce în campania electorală, cât şi ulterior, a dat asigurări că preţul gigacaloriei nu va creşte, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face faţă susţinerii subvenţiei la gigacalorie. Astfel, edilul-şef al Capitalei a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o listă cu veniturile bucureştenilor, astfel încât cei care câştigă peste 2.500 de lei pe cap de familie să plătească 328 de lei gigacaloria, informează Realitatea Tv.

"Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez, şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani - să văd acum dacă se concretizează - o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti. De ce? Ca să pot să măresc paleta ălora care nu au bani. Nu e politic, e grija faţă de oameni", a afirmat Sorin Oprescu.

Pe 13 septembrie Oprescu declara că bucureştenii vor plăti acelaşi preţ ca şi în 2011 pentru gigacalorie, deşi, din cauza scumpirii gazului, se estimează o creştere de aproximativ 5% a preţului acesteia. Cu toate acestea, primarul general al Municipiului Bucureşti preciza că, în ciuda acestei creşteri, va avea grijă ca preţul plătit de populaţie să rămână acelaşi.

Tot la acea dată, Guvernul a decis anularea penalităţilor istorice acumulate de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) faţă de S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN). Astfel, urma ca cele două unităţi să fie unificate, pentru ca activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

Premierul Victor Ponta şi primarul general Sorin Oprescu au arătat atunci că este necesar ca regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor să fie modificate, pentru a se evita acumularea unor noi penalităţi.

De asemenea, Sorin Oprescu adăuga că municipalitatea va plăti diferenţa între valoarea preţului real, care în prezent este de 328 de lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia pentru gigacalorie.

Guvernul a eliminat anul trecut subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică. Astfel, primăriile au fost nevoite să decidă dacă vor da această subvenţie din bugetele locale.

Totodată, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, la finele lunii iulie a anului trecut, creşterea preţului la gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.

Preţul la care ELCEN vinde energie termică RADET-ului este reglementat de ANRE, regia livrând-o apoi consumatorului final. La aproximativ un miliard de lei se ridică datoriile pe care RADET le are faţă de ELCEN. La această sumă se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, acumulată pe parcursul a 15 ani. Totodată, ELCEN nu a putut să-şi achite datoriile către toţi furnizorii de materie primă, din cauza sumelor neîncasate până în prezent de la RADET.