Sondele Petrom investigate în "cazul" cutremurelor de la Izvoarele, Galaţi

Pentru a îi calma pe sătenii din Izvoarele, Galaţi, unde cutremurele nu se mai opresc, trei echipe ale Gărzii de Mediu Galaţi au verificat, luni, parcurile de sonde ale OMV Petrom amplasate în apropiere de sat.
. (Nicu Luca / The Epoch Times)
Epoch Times România
07.10.2013

Pentru a îi calma pe sătenii din Izvoarele, Galaţi, unde cutremurele nu se mai opresc, trei echipe ale Gărzii de Mediu Galaţi au verificat, luni, parcurile de sonde ale OMV Petrom amplasate în apropiere de sat.

Inspectorii au fost trimişi de prefectul judeţului, Cătălin Emanoil Bocăneanu, care a dispus controlul "pentru a lămuri clar dacă există sau nu vreo legătură între cutremure şi exploatările petroliere" pentru că localnicii din Izvoarele îşi menţin părerea că totul este cauzat de exploatările de la Schela, a declarat luni prefectul judeţului Galaţi.

Deşi seismologii au anunţat că seismele (peste 200) care au avut loc în ultimele două săptămâni la Galaţi sunt un "fenomen" natural datorat faptului că există "un stres" în scoarţa pământului iar o falie s-a "reactivat", mulţi dintre localnici continuă să arate cu degetul înspre exploatările petroliere de la Schela, acuzându-i pe cei de la Petrom pentru problemele lor. Probabil fiindcă apa din fântâni a căpătat gust de motorină amestecată cu petrol...

"Toată zguduiala de la schele vine, ei au tot scos petrol, dar nu au băgat nimic în loc, iar acum, de la inundaţii, pământul s-a îmbibat cu apă şi apasă pe plăcile tectonice, care dau cutremurele astea", a acuzat Ioan Ciurea, un localnic din Izvoarele, citat de Agerpres.

La exploatările petroliere, inspectorii au verificat documentaţiile, starea sondelor şi dacă se verifică aspectele de protecţia mediului. De seismologie nu se ocupă ei, ci specialiştii de la Măgurele, a declarat Ionică Avram, reprezentantul Gărzii de Mediu Galaţi.

''Vor fi analizate documentele fiecărui parc de sonde, dacă au existat incidente de mediu şi dacă în procesul tehnologic se respectă normele de mediu. Pe noi ne interesează strict aspectele care ţin de protecţia mediului, nu de seismologie, căci de acest lucru nu ne ocupăm noi. Raportul final pe care îl vom întocmi îl vom prezenta prefectului dar şi specialiştilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCDFP)."

Doi specialişti de la INCDFP, Adrian Grigore şi Viorel Pârvu i-au însoţit pe inspectorii de mediu, la sediul Petrom de la Schela, iar după o scurtă discuţie cu reprezentanţii companiei, au plecat înapoi, la Izvoarele, informează Agerpres. Aceştia nu au făcut încă publice concluziile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor