Guvernul RM vrea să înfiinţeze noi ambasade. Opinie: Mai bine s-ar consolida instituţiile cruciale de acasă

Infrastructura de ambasade a RM nu ar trebui să fie extinsă fără vreun obiectiv strategic, bine definit şi motivat sau prin neglijarea austerităţii resurselor bugetare în care se află, afirmă analistul politic.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
09.06.2018

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a propus Guvernului deschiderea a patru ambasade noi ale Republicii Moldova în India, Argentina, Ghana şi Irlanda, ceea ce a ridicat nedumeriri în rândul experţilor de la Chişinău.

Astfel, în opinia analistului politic şi expertului economic Dionis Cenuşă ambasadele sunt necesare pentru orice stat, dar acestea trebuie înfiinţate când există un obiectiv strategic foarte concret, motivat politic şi/sau economic. Acest lucru ar fi o regulă de aur, mai ales pentru ţările cu resurse limitate, precum e R. Moldova.

Expertul subliniază că înainte de a deschide ambasade noi ar fi utilă realizarea unei inventarieri, pentru a vedea cum se descurcă ambasadele deja existente, dacă acestea au nevoie de fortificare şi ce costuri ar implica aceasta. Reieşind dintr-un buget de stat auster, al cărui deficit se ridică la 5 miliarde lei moldoveneşti în 2018, resursele limitate necesită o cheltuire rezonabilă.

„Poate în loc de a extinde infrastructura ambasadelor ar fi mai bine să consolidăm instituţiile cruciale de acasă, cum ar fi Agenţia Naţională pentru Integritate, Comisia Electorală Centrală sau Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor? Or, creând instituţii şi agenţii funcţionale acasă, Moldova poate să-şi îmbunătăţească imaginea externă mai bine, decât prin crearea unor ambasade noi”, a adăugat politologul.

Dionis Cenuşă comentează pe pagina sa de Facebook că propunerea de a deschide cele patru ambasade ar fi binevenită, dacă Moldova ar fi avut o diplomaţie expansivă, care de regulă reiese dintr-o creştere economică excepţională, capacitate masivă de export şi bineînţeles din importanţa geostrategică propriu-zisă a ţării. „Dacă miza este doar de a atrage investiţii şi a promova ţara ca pe o piaţă sigură şi interesantă de desfacere/producţie, atunci există alte modalităţi pentru a promova ţara (expoziţii, conferinţe investiţionale etc.). Altfel, ne aflăm în situaţia în care o ţară săracă investeşte nerezonabil din puţinii bani pe care îi are la dispoziţie, dar nu are foarte multe lucruri cu care se poate lăuda.”

Expertul economic a ţinut să puncteze că Guvernul va trebui să explice cât vor costa patru ambasade noi şi câtă valoare adăugată vor produce acestea pentru imaginea şi potenţialul economic al ţării. „O modalitate ieftină de a extinde prezenţa diplomatică a Moldovei ar fi prin comasarea ambasadelor. Bunăoară, Ambasada Moldovei în Marea Britanie s-ar putea la fel ocupa de relaţiile diplomatice cu Irlanda. Mai dificil ar fi pentru Argentina, Ghana şi India, dar şi aici ar putea exista soluţii, cum ar fi deschiderea unor consulate onorifice, pentru început. Ar fi mult mai logic să găseşti o mână de consuli onorifici în ţările vizate, care nu trebuie întreţinuţi pe bani publici, dar care ar promova interesele politice şi economice ale Moldovei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor