Sondaj CSOP: Încrederea românilor în Crin Antonescu scade vertiginos
alte articole
Datele celui mai recent sondaj CSOP arată că încrederea românilor în liderul PNL Crin Antonescu scade cu repeziciune. Astfel, Antonescu a ajuns la doar două procente, de preşedintele Traian Băsescu, care se află de opt ani în funcţie şi a decontat efectele crizei economice.
Conform rezultatelor sondajului realizat realizat în perioada 28 septembrie-3 octombrie, cele două luni în care el a fost preşedinte interimar, după suspendarea lui Traian Băsescu, nu i-au priit deloc liderului liberal, relevă evz.ro.
Astfel, dacă în luna iulie a anului curent 28% din români spuneau că au "multă şi foarte multă" încredere în Crin Antonescu, în luna septembrie, liberalul a pierdut şapte procente, ajungând la 21% grad de încredere.
Scăderea cea mai bruscă a fost înregistrată de Antonescu în prima lună petrecută la Cotroceni, când încrederea românilor în el a scăzut cu patru procente. Refuzul de a recunoaşte rezultatele referendumului, care arătau invalidarea scrutinului, i-au mai adus o scădere de trei procente.
Cu un loc mai sus în acest top se situează primarul Capitalei Sorin Oprescu. El a întrunit încrederea a 22% dintre români şi se vehiculează că ar fi opţiunea unor lideri influenţi din PSD pentru alegerile prezidenţiale.
Traian Băsescu - 19%
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu este singurul politician al cărui nivel de încredere se menţine. După opt ani de mandat şi două acţiuni de suspendare, el are un grad de încredere de 19%, cu doar două procente mai puţin decât Crin Antonescu. De la 16% în luna mai, preşedintele a ajuns la 19% în august, iar în septembrie procentul a rămas constant.
Tendinţa de scădere în sondaje este vizibilă inclusiv la nivelul USL. Dacă pe fondul preluării guvernării USL a atins 54%, în mai 2012, ca urmare a erodării guvernamentale şi a eşecului demiterii lui Traian Băsescu, USL a scăzut la 48% la finalul lunii septembrie.
De asemenea, şi Victor Ponta a înregistrat o creştere a nivelului de încredere în momentul în care a devenit premier. Astfel, Victor Ponta a ajuns la 32% grad de încredere în mai, pentru scădea la 28% la finalul lunii septembrie.
Apoi, premierul s-a menţinut la acest nivel până în luna iulie, însă acţiunea de suspendare a şefului statului, de la începutul lui iulie, precum şi procesul de privatizare al Oltchim i-au adus o scădere de patru procente.
Tentativa de privatizarea a Oltchim a crescut un pic încrederea în Dan Diaconescu şi a scăzut-o pe cea în Ponta
Victor Ponta a înregistrat o creştere a nivelului de încredere în momentul în care a devenit premier. Astfel, Victor Ponta a ajuns la 32% grad de încredere în mai, pentru scădea la 28% la finalul lunii septembrie.
Sondajul mai relevă că implicarea lui Dan Diaconescu în privatizarea combinatului Oltchim nu a adus o creştere consistentă în sondaje a PP-DD, partidul fondat de el. PP-DD înregistrează o intenţie de vot de 14% în luna septembrie, în creştere cu doar două procente în comparaţie cu august, înainte ca circul privatizării combinatului de la Râmnicu Vâlcea să înceapă.
În schimb, Oltchim a avut un impact negativ asupra gradului de încredere în premierul Victor Ponta, care a scăzut într-o singură lună cu două procente, ajungând ca la finalul lunii septembrie să atingă un grad de încredere de 28%.
Imaginea Guvernului Ponta, în prăbuşire
Imaginea cabinetului condus de Victor Ponta a avut şi ea de suferit după preluarea puterii, iar nivelul de satisfacţie în privinţa activităţii Executivului s-a prăbuşit la 25%, după ce în mai 2012, momentul învestirii atingea 32%, pentru a ajunge la 29% în iulie.
În plus, 70% dintre români au răspuns că sunt „mai degrabă nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi” de activitatea Guvernului, gradul de nemulţumire crescând cu nu mai puţin de 15 procente din luna mai.
În ceea ce priveşte direcţia în care merge ţara, românii sunt pesimişti, iar gradul de neîncredere a ajuns la nivelul din timpul protestelor din luna ianuarie, adică la 73%.
În mod paradoxal, gradul de neîncredere este mai mare decât în timpul guvernului Boc, când procentul celor care declarau că ţara merge într-o direcţie greşită era de 69%. Totodată, fiind întrebaţi dacă Guvernul este capabil să-i ajute pe oameni să treacă peste efectele crizei economice, 53% dintre români au spus că „NU”, în creştere cu 6% în comparaţie cu luna mai, iar doar 27% au răspuns că „DA”.
Pe de altă parte, înfiinţarea Alianţei România Dreaptă şi tripleta Mihai Răzvan Ungureanu - Mihail Neamţu - Aurelian Pavelescu nu au adus creşteri semnificative pentru Dreapta.
Astfel, conform sondajului CSOP, în luna septembrie, intenţia de vot a ARD este aceeaşi cu cea a PDL, situându- se la 23%, iar democrat-liberalii au crescut cu două puncte din luna august, când întruneau 21% intenţie de vot.