Crin Antonescu: Serviciile secrete joacă un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat

Serviciile secrete din România joacă "un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat, politic şi economic", a declarat duminică preşedintele PNL Crin Antonescu. El a a pus acest fenomen pe seama lipsei de "suficientă voinţă" din partea politicienilor şi a celor care trebuie să le asigure controlul democratic.
Crin Antonescu (Lavinia Savu / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
08.10.2012

Serviciile secrete din România joacă "un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat, politic şi economic", a declarat duminică preşedintele PNL Crin Antonescu. El a a pus acest fenomen pe seama lipsei de "suficientă voinţă" din partea politicienilor şi a celor care trebuie să le asigure controlul democratic.

"E foarte clar că în România, de 20 de ani, nu a existat suficientă voinţă din partea politicienilor, din partea tuturor celor care au condus, de a şti mereu şi de a controla mereu democratic ce fac serviciile acestea. Şi, pe de altă parte, că în aceste condiţii ele au jucat şi joacă un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat, politic şi economic - atenţie! Or, din punctul meu de vedere, ceea ce avem noi de făcut este nu să ne placă sau să nu ne placă un şef sau altul al serviciilor", a spus preşedintele PNL, sâmbătă, la Antena 3.

Totodată, Antonescu a a mai precizat că, "din punct de vedere formal şi legal, serviciile speciale, secrete, de informaţii, sunt sub control parlamentar".

"Cât este realitate şi cât este formă fără niciun fond aici cred că ştim cu toţii. S-a ajuns chiar la formula anecdotică, anume că serviciile supraveghează parlamentul şi acele comisii anume. Până la urmă, de fapt, indiferent cui ar fi subordonate serviciile - şi repet că ele sunt subordonate legal parlamentului; operativ sunt subordonate preşedintelui, în calitatea lui de preşedinte al CSAT - esenţa stă, după părerea mea, tot în rolul pe care parlamentul îl joacă sau nu îl joacă", a comentat preşedintele PNL.

"Cred că ar trebui ca oamenii care conduc serviciile, indiferent cine sunt aceştia, să facă ceva. Păi uitaţi-vă, de pildă, nu vreau să bag mâna în foc, poate greşesc, dar eu cred că în ultimii ani, în ultimii trei ani, nici măcar acele rapoarte anuale nu au mai fost cerute , şi asta s-a întâmplat dintr-un motiv simplu: pentru că domnul Traian Băsescu a avut mereu majoritate în aceşti ani - vorbesc până în primăvara acestui an - în parlament, pentru că nu era treaba acestei majorităţi, în propria ei minte, şi pentru că mai mult decât oricând, evident, de la Nicolae Ceauşescu încoace, toată lumea a început să trâmbiţeze, nu doar pedeliştii, monopolul aproape prezidenţial în materie de servicii", a mai spus preşedintele PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor