Soluţiile economice indicate de Băsescu: exploatări, debirocratizare, reforma companiilor de stat
alte articole
Preşedintele Băsescu crede că soluţiile economice pe care le are la îndemână România sunt exploatarea minereurilor, a ţiţeiului din Marea Neagră, a gazelor de şist în condiţii sigure de mediu, încurajarea micilor investitori şi eficientizarea companiilor de stat.
"Economia este prioritatea zero pentru că necesită reacţie imediată", a declarat el în Evenimentul Zilei, adăugând că Guvernul trenbuie să facă în primul rând locuri de muncă. "Nu există altă soluţie de consolidare fiscală decât crearea de noi locuri de muncă. Această abordare generează şi creştere economică şi reducerea deficitelor bugetului de stat consolidat, fie că vorbim de deficitul de circa 3,6 miliarde de euro al Fondului de pensii, fie că vorbim de banii insuficienţi de la Sănătate, fie că vorbim de subfinanţarea Armatei sau de banii pentru investiţii", a adăugat el.
"Investiţiile străine nu pot rezolva problema locurilor de muncă, din cauza volumului redus. În următorii 4-5 ani trebuie să ne bazăm pe propriile noastre resurse: banii europeni, care în 2013 se vor ridica la circa 6 miliarde euro şi redeschiderea mineritului, pentru metale al căror preţ a crescut enorm pe piaţa mondială, de când România a sistat exploatarea acestora", crede Băsescu.
"Cu siguranţă, nu susţin că s-ar putea relua exploatarea minelor de cupru, aur şi argint fără respectarea celor mai ridicate standarde de mediu. Iar dacă, peste cele de mai sus, vom stimula continuarea investiţiilor în energia electrică eoliană, vom renunţa la demagogie şi vom relansa prospecţiunile şi, apoi, exploatarea gazelor de şist sau a gazelor şi ţiţeiului din Marea Neagră, dacă administraţiile locale vor aborda micii investitori, fie ei români sau străini, cu deschidere şi fără exces de birocraţie, iar programul de eficientizare a companiilor de stat va fi continuat, cu siguranţă vom reuşi să consolidăm stabilitatea macroeconomică a ţării", sunt soluţiile punctuale identificate de preşedinte.
Întrebat dacă ar trebui reduse TVA, CAS, el a dat de înţeles că nu e o idee bună. "Mă tem că o astfel de acţiune ar fi extrem de riscantă pentru capitolul venituri bugetare. Cred că, pe de o parte, stabilitatea fiscală, iar pe de altă parte, o debirocratizare radicală la nivel central şi local, sunt esenţiale pentru anul 2013 şi pentru încă doi- trei ani, până când ne consolidăm pe o creştere economică durabilă", a conchis Băsescu.