Soluţia pentru romi este educaţia

Cu prilejul aniversării a 157 de ani de la semnarea documentului care consfinţea dezrobirea romilor, senatorul Damian Drăghici atrage atenţia că singura soluţie viabilă pentru rezolvarea pe fond a problemelor sociale şi economice care afectează comunităţile de romi este creşterea accesului la educaţie.
Rromi repatriati din Franta, pe aeroportul din Baneasa. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
L.M.
21.02.2013

Cu prilejul aniversării a 157 de ani de la semnarea documentului prin care Kogalniceanu a consfinţit dezrobirea tuturor romilor din România., senatorul Damian Drăghici atrage atenţia că singura soluţie viabilă pentru rezolvarea pe fond a problemelor sociale şi economice care afectează comunităţile de romi este creşterea accesului la educaţie.

“La 157 de ani de la dezrobirea ţiganilor, comunitatea romă se confruntă cu un paradox”, declară senatorul Damian Drăghici. ”Chiar dacă din punct de vedere legal robia a luat sfârşit încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, romii sunt în continuare înrobiţi de sărăcie. Din cauza situaţiei economice şi sociale precare, multe familii de romi nu-şi dau copiii la şcoală sau îi retrag înainte de finalizarea studiilor. Tinerii romi au prea puţine şanse să îşi schimbe viaţa în bine, să devină cetăţeni respectaţi, utili societăţii, să se rupă de statutul de asistaţi sociali”.

Miercuri, a avut loc la Palatul Parlamentului dezbaterea cu titlul „Romii – de la statutul de robi la statutul de cetăţeni europeni” unde s-a vorbit despre politicile europene şi naţionale care vizează comunităţile de romi.

„Comisia Europeană chiar a avertizat statele membre UE care au o populaţie de etnie romă destul de semnificativă că trebuie să aibă, în 2013, nişte politici publice asumate la nivel guvernamental, în ceea ce îi priveşte pe romi şi că vor exista chiar şi mecanisme de monitorizare în acest sens”, a încheiat Nicolae Păun, Preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, din Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor