Soluţia pe termen lung a statului Mali: proces politic credibil

Forţele conduse de francezi au recuperat în Mali marea majoritate a oraşelor din nord ce erau controlate de rebeli şi jihadişti, iar populaţia terorizată poate respira uşurată după 10 luni de ocupaţie violentă. Cu toate acestea, în perioada ce urmează naţiunea vest-africană trebuie să facă faţă procesului îndelungat de redresare.
Un om ţine o pancartă pe care scrie "Pentru un Mali unit, împotriva terorismului", în timpul unei demonstraţii pe 26 ianuarie, în Montreuil, în apropiere de Paris (Miguel Medina / AFP / Getty Images)
Kremena Krumova
31.01.2013

ANALIZA DE STIRI

Forţele conduse de francezi au recuperat în Mali marea majoritate a oraşelor din nord ce erau controlate de rebeli şi jihadişti, iar populaţia terorizată poate respira uşurată după 10 luni de ocupaţie violentă. Cu toate acestea, în perioada ce urmează naţiunea vest-africană trebuie să facă faţă procesului îndelungat de redresare.

Mali trebuie să găsească o soluţie finală la problemele sale de lungă durată - iar aceasta nu va fi găsită pe câmpul de luptă. Soluţia se bazează pe un proces politic credibil.

"Soluţia pe termen lung pentru Mali este un acord politic, ce presupune prezenţa unui guvern credibil în [capitala Mali] Bamako, care să abordeze şi plângerile nordului", a declarat John Campbell, un asociat senior al Consiliului pentru Relaţii Externe din New York.

Potrivit lui Campbell, un astfel de proces va tempera dorinţa pentru o autonomie mai mare în nord şi va încuraja aspiraţia pentru dezvoltare economică. Mai mult decât atât, o abordare diplomatică în nordul Mali ar putea desprinde elementele moderate din grupurile radicale.

Există semne că acest proces este deja în curs de desfăşurare.

Săptămâna trecută, după două săptămâni de intervenţie militară, unul dintre grupurile rebele ale ţării, Ansar Dine, s-a împărţit în două. Noua ramură a anunţat că este dispusă să poarte negocieri de pace.

Dar, pe măsură ce trupele conduse de francezi îşi vor intensifica atacurile dinspre Gao înspre Timbuktu, teroriştii mai radicali (inclusiv Al-Qaeda din Maghrebul Islamic, Mişcarea pentru Unitate şi Jihad în Africa de Vest, precum şi grupul separatist etnic Mişcarea Naţională a Tuaregilor pentru Eliberarea Azawad) se vor retrage pur si simplu în Sahara, unde va fi aproape imposibil să fie învinşi militar.

Mariya Gabriel, un membru al Parlamentului European şi membru al delegaţiei UE în Africa, a comentat cu privire dezavantajul cu care s-ar putea confrunta forţele militare franceze sau orice altă intervenţie.

"Mi-e teamă că [grupurile rebele] îşi vor schimba strategia şi vor opta pentru luptele de gherilă: nu se vor angaja într-un conflict direct, ... ci vor ataca în mod neaşteptat", a spus Gabriel. "Acest lucru l-am văzut în Irak şi Afganistan. ... Dacă abordează această direcţie, putem spune că acesta nu este punctul nostru tare. "

Franţa a fost prima ţară care a răspuns la apelurile pentru ajutor ale preşedintelui malian interimar Dioncounda Traoré. Rapiditatea răspunsului Franţei i-a surprins pe mulţi; Operation Serval a desfăşurat o ofensivă militară pe uscat şi în aer, mobilizând 2500 de soldaţi.

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), din care Mali face parte, a promis 5000 de forţe terestre. Ciadul, care nu este membră ECOWAS, a promis 2000 de soldaţi. Statele Unite au sprijinit operaţiune prin oferirea unor instalaţii de realimentare pentru aeronavele militare ale Franţei.

Luna trecută, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a autorizat pentru o perioadă iniţială de un an desfăşurarea unei Misiuni internaţionale de asistenţă în Mali (AFISMA) condusă de africani, pentru a asista guvernul în recucerirea regiunilor nordice controlate de rebeli şi refacerea unităţii ţării.

În timpul summit-ului Uniunii Africane de la Addis Abeba, Etiopia, de weekend-ul trecut, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a încurajat autorităţile din Mali să "îmbrăţişeze un proces politic cuprinzător şi să se pună de acord cu privire la calea ce trebuie urmată pentru restabilirea deplină a ordinii constituţionale."

O coaliţie de forţe divergente

Reconstruirea autorităţii preşedinţiei ar putea fi importantă pe măsură ce ţara revine la stabilitate, în conformitate cu un articol publicat în ziarul Africa Confidenţial. Africa Confidenţial a remarcat că preşedintele interimar Traore va trebui să iniţieze o sesiune generală de consultare pentru a elabora viitoarea cale de urmat din punct de vedere politic.

Traore are susţinătorii săi, cum are şi liderul juntei Cpt. Amadou Sanogo, care a organizat în luna martie lovitura de stat ce a declanşat conflictul. Sanogo este acum în defensivă, după ce s-a opus cu tărie unei intervenţii militare internaţionale.

Acum, singura formulă de succes pentru Bamako este o cale politică clară şi o coaliţie vastă, care să includă toţi participanţii, atât civili cât şi militari. Dacă un grup este exclus, acest lucru ar putea fi considerat o provocare. Formarea unei coaliţii vaste cu forţe politice divergente nu va fi uşoară.

Cercetătorul malian Mohomodou Houssouba a scris într-un e-mail către The Epoch Times: "În acest moment aversiunea este mare ... simpla menţiune a unor negocieri viitoare duce la tirade împotriva liderilor, purtătorilor de cuvânt, simpatizanţilor cu forţele străine şi suporterilor lor."

Houssouba trăieşte în Elveţia, dar menţine un contact permanent cu rudele sale de acasă. În ciuda acestei "aversiuni" faţă de negocieri, Houssouba vede o atitudine pozitivă în rândul malienilor.

Perspective pozitive privind lungul drum înainte

"Malienii cred că partea cea mai rea a "lungului coşmar naţional" este pe cale să se încheie. Va urma cu siguranţă o muncă grea pentru a avansa. Dar acum cel puţin [a început] un proces dinamic, care înlătură stagnarea veşnică impusă de juntă", a scris Houssouba.

Diarra Abdoulaye, un blogger malian cu sediul în Paris, urmăreşte evoluţiile din patria sa şi este optimist cu privire la ce va urma.

"Criza din Mali trebuie rezolvată prin politică şi prin alegeri credibile, fără a uita de întoarcerea PSI [persoanelor strămutate intern] şi refugiaţilor în locul de origine", a comentat Diarra prin e-mail.

"Intervenţia va permite, prin urmare, începerea procesului politic tradiţional de alegere a preşedintelui şi deputaţilor."

Ar putea dura o lungă perioadă de timp până când Mali va reuşi să depăşească provocările sale, a spus Codrin Ştefan Arsene, un antropolog şi comentator politic absolvent al cursurilor Universităţii din Chicago.

"Cu toţii vrem pace şi stabilitate pentru oamenii din Mali, dreptul de a-şi stabili propria credinţă şi oportunitatea de a se dezvolta şi a prospera", a scris Arsene într-un e-mail.

"Din păcate, nimeni nu va face ceva pentru realizarea acestui lucru", a continuat Arsene. "Nordul Mali va continua să fie o zonă de conflict şi în deceniile ce vor urma. Dacă 50 de ani de violenţă ar putea pur si simplu fi şterşi cu ajutorul unei baghete magice, nu credeţi că altcineva ar fi făcut acest lucru înaintea Franţei? Acesta este lucrul pe care [preşedintele francez Francois] Hollande a uitat să-l întrebe."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor