Solstitiul de vara: ziua de 21 iunie va fi o zi lunga

Soarele în creştere peste Stonehenge în dimineaţa zilei solstitiului de vara, 21 iunie 2005
Soarele în creştere peste Stonehenge în dimineaţa zilei solstitiului de vara, 21 iunie 2005 (Andrew Dunn / Wikimedia)

21 iunie va fi cea mai lunga zi a anului 2011, cel putin pentru cei din emisfera nordica.

Exact la 4:16, a avut loc Solstitiul de Vara, moment in care soarele a atins cel mai inalt punct de pe cer si va sta acolo pentru scurt timp.

In emisfera sudica, 21 iunie marcheaza Solstitiul de Iarna, cea mai scurta zi a anului.

Solstitiul de vara inseamna "miezul verii," ziua in care vom avea mai multe ore de lumina decat pe tot parcursul anului.

Cu toate acestea, in conformitate cu NASA, evenimentul este de fapt asociat cu inceputul sezonului de vara. Acest lucru se datoreaza faptului ca oceanele, care au un efect semnificativ asupra climei, inca trebuie sa se incalzeasca pana pe 21 iunie, dupa temperaturile reci din iarna.

Termenul solstitiu provine din latinescul sol (soare) si sistere (a sta pe loc). In acest moment, punctul cel mai nordic al Pamantului, Polul Nord, se inclina la maximum spre Soare.

Cu alte cuvinte, soarele ajunge in punctul sau cel mai nordic de pe cer inainte sa inceapa sa se deplaseze spre sud. Zilele vor deveni mai scurte si noptile mai lungi pana la solstitiul de iarna de pe 22 decembrie.

In Europa de Nord, miezul verii face parte din traditiile stravechi. De exemplu, monumentul Stonehenge din Anglia este aliniat astfel incat observatorii care stau in interiorul si cu fata spre nord-est sa poata urmari rasaritul soarelui deasupra Pietrei Heel sau Pietrei Soarelui la solstitiul de vara.