Soldaţi israelieni sub acoperire ucid un palestinian într-un raid la un spital

Forţe israeliene sub acoperire au efectuat joi un raid asupra unui spital din Cisiordania, împuşcând mortal un palestinian în timpul unei operaţiuni de arestare a unui alt bărbat suspectat de comiterea unui atac prin înjunghiere, au declarat Ministerul palestinian al Sănătăţii şi doctorii acelui spital.
Forţele israeliene sub acoperire desfăşoară un raid asupra spitalului Al-Ahli din Hebron, Cisiordania, 12 noiembrie 2015.
Forţele israeliene sub acoperire desfăşoară un raid asupra spitalului Al-Ahli din Hebron, Cisiordania, 12 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Armata israeliană a confirmat raidul desfăşurat joi asupra Spitalului Al-Ahli din Hebron, susţinând că soldaţii au urmărit să îl aresteze pe Azzam al-Shalalda, în vârstă de 27 de ani, suspectat de înjunghierea unui colonist israelian cu două săptămâni în urmă în Cisiordania.

Directorul spitalului, Jehad Shawar, a declarat pentru postul de radio Vocea Palestinei că între 20 şi 30 de bărbaţi au sosit în două dubiţe în jurul orei 3 dimineaţa. Ei au pătruns în spital cu o persoană aflată într-un scaun cu rotile, care s-a prefăcut că este însărcinată.

Imaginile surprinse de camerele de securitate ale spitalului au arătat un grup mare de bărbaţi înarmaţi cu pistoale şi puşti, umblând pe coridoarele spitalului şi ordonând angajaţilor medicali să stea deoparte.

“Ei au ameninţat personalul spitalului cu armele şi au năvălit în camera lui Shalalda”, a declarat Shawar, conform Reuters.

Fratele lui Shalalda, Bilal, care dormea în cameră, a declarat că a fost legat de pat de către soldaţii israelieni.

Un văr de-al lor, Abdallah, care se afla la baie, a fost împuşcat mortal când a pătruns pe neaşteptate în cameră, a declarat Shawar.

“În timp ce vărul său a ieşit din baie, ei au tras cinci focuri, unul dintre gloanţe lovindu-l în cap, unul în piept şi trei în alte părţi ale corpului”, a susţinut Shawar.

“Ei l-au luat pe Azzam, l-au pus în scaunul cu rotile şi au ieşit din cameră”, a declarat Shawar, adăugând că i-au împiedicat pe angajaţii medicali să ofere asistenţă medicală tânărului aflat pe podea.

Ministrul palestinian al Sănătăţii, Jawad Awad, a acuzat forţele de securitate israeliene de “executarea” lui Abdallah al-Shalalda, susţinând că acesta doar îşi condusese ruda în interiorul spitalului.

“Comunitatea internaţională trebuie să intervină şi să protejeze poporul nostru în faţa maşinii de ucis israeliene”, a declarat el.

Agenţia de securitate internă a Israelului – Shin Bet – a publicat o declaraţie după incident, susţinând că “nu va permite teroriştilor să se ascundă în locuri de refugiu”.

Bilal al-Shalalda a declarat pentru Reuters TV: “Imediat ce au pătruns în cameră m-au legat de pat. (Vărul meu) se afla în baie şi a dorit să se spele ... În timp ce ieşea din baie, unul dintre bărbaţii sub acoperire a strigat la el să se oprească şi apoi au deschis focul.

“El a rămas pe podea, sângerând. Apoi l-au lovit pe fratele meu în cap şi l-au luat de acolo.”

Armata a declarat că Azzam al-Shalalda a înjunghiat un colonist israelian luna trecută în Gush Etzion (Cisiordania), adăugând că după atac el a fost împuşcat chiar de către victima sa, dar a reuşit să scape.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a declarat că Azzam şi familia sa, inclusiv vărul său, erau agenţi cunoscuţi ai grupului militant islamist Hamas.

Israelul desfăşoară deseori operaţiuni sub acoperire în Cisiordania iar membrii forţelor speciale care vorbesc fluent araba se îmbracă precum localnicii. Luna trecută, a mai avut loc un raid asupra unui alt spital pentru a aresta un suspect.

Începând cu 1 octombrie, a avut loc un val de violenţe pe cuprinsul Israelului, în Ierusalim şi în Cisiordania. Astfel, 12 israelieni au fost înjunghiaţi, împuşcaţi sau ucişi în atacuri cu autovehicule de către palestinieni.

De asemenea, 76 de palestinieni au fost împuşcaţi mortal de către forţele de securitate israeliene, inclusiv 44 de persoane despre care politia israeliană a declarat că desfăşurau sau urmau să desfăşoare atacuri.

Valul de violenţe a fost alimentat parţial de disputa asupra accesului în complexul al-Aqsa din Ierusalim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe