Societatea civilă din Moldova: Secretizarea identităţii persoanelor în hotărâri va reduce încrederea în justiţie
alte articole
Organizaţii ale societăţii civile şi jurnalişti au transmis luni un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova în care atenţionează că Regulamentul cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti, în forma în care a fost propus, nu poate fi susţinut. Adoptarea acestuia va însemna închiderea sistemului judecătoresc faţă de public, scăderea şi mai mare a încrederii în justiţie şi anularea progreselor majore ale ţării în asigurarea transparenţei sistemului judiciar, realizate începând cu anul 2009.
”Promovarea şi eventuala votare a acestui Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale Regulamentului cu implicarea reprezentanţilor societăţii civile şi a jurnaliştilor.
Din august 2017, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile nu au fost invitaţi la vreo şedinţă a grupului de lucru care lucrează la elaborarea documentului şi nicio versiune modificată a respectivului Regulament nu a fost şi încă nu este publicată pe pagina web a CSM. Reprezentantul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a invitat câţiva jurnalişti pentru a discuta proiectul Regulamentului la 11 octombrie 2017, în timp ce documentul este deja pus pe agenda CSM pentru a fi votat la 10 octombrie 2017”, se arată în apelul societăţii civile.
Autorii apelului remarcă poziţia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) pe caz, pentru elaborarea propriului proiect de Regulament, care ar urma logica celor mai bune practici comparate şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În concluzie, cele 70 de persoane şi ONG-uri semnatare ale apelului solicită amânarea adoptării Regulamentului, stabilită pentru 10 octombrie 2017 şi revenirea la procesul de elaborare a documentului în cadrul grupului de lucru, cu participarea reprezentanţilor presei şi a societăţii civile, în baza celor mai bune practici comparate, având ca bază proiectul Regulamentului elaborat de CSJ. De asemenea, semnatarii cer publicarea din timp a informaţiilor despre şedinţele grupului de lucru, precum şi a proiectului Regulamentului.
Menţionăm că iniţiativa CSM prevede secretizarea în hotărârile judecătoreşti publicate pe portalul web al instanţelor judecătoreşti din Moldova a identităţii tuturor persoanelor fizice ceea ce va face imposibilă verificarea trecutului persoanelor care pretind la funcţii înalte în stat, precum şi monitorizarea cauzelor de corupţie. Munca jurnaliştilor de investigaţie va fi practic imposibilă.