Şocantul ritual indian în care copiii sunt aruncaţi de la 9 metri înălţime (video)

Scopul ritualului indian prin care sunt aruncaţi copii de pe acoperişul unui templu este acela de a asigura micuţilor o viaţă lungă şi noroc.
Sanctuarul Baba Umer Dargah, India (youtube)
Mioara Stoica
10.08.2016

Cât de departe se poate merge pentru a demonstra o credinţă? Unele familii rurale din India – atât hinduse cât şi musulmane - sunt dispuse să-şi lase copiii să fie aruncaţi de pe acoperişul unui altar înalt de 9 metri şi să-i prindă jos într-un cearşaf întins în formă de hamac.

Ritualul, foarte popular în statele din Maharashtra şi Karnataka din India datează de aproape 700 de ani, când mortalitatea infantilă era foarte mare, lipseau cunoştinţele medicale şi familiile aveau puţine resurse pentru a obţine ajutor medical.

Legenda spune că un sfânt i-a sfătuit pe părinţii copiilor care erau pe moarte să construiască un sanctuar pentru micuţii bolnavi şi să-i arunce de pe acoperiş pentru a demonstra încrederea în Cel Atotputernic. Conform legendei, când procedau astfel, copiii erau salvaţi în mod miraculos de un cearşaf în formă de hamac, care apărea în aer.

De atunci, în această regiune, rugăciunile pentru ca un copil să se nască sănătos includ promisiunea de a arunca copilul ca jertfă lui Dumnezeu. Sătenii cred că ritualul asigură copilului o viaţă lungă şi noroc şi insistă că aceştia nu suferă nici un prejudiciu.

Practica a atras atenţia în 2009, când un videoclip înregistrat în Baba Umer Dargah (un sanctuar în Solapur, Maharashtra) a devenit viral şi a obligat Comisia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului să intervină.

Comisia a cercetat şi a interzis aruncarea copiilor de pe acoperiş. "Nu susţinem această practică superstiţioasă", a declarat G. Mohanty, consilierul de presă al comisiei. "Se merge împotriva interesului copiilor. Poate fi înspăimântătoare şi nimeni nu ştie cum le poate afecta mintea".

Oficialii declară că practica încalcă prevederile legii drepturilor copilului în India, iar poliţia locală Solapur declară că nu a primit nicio înştiinţare privind aruncarea copiilor din anul 2010. Cu toate acestea, există martori care afirmă că se practică şi în prezent pe o scară mai mică, în unele oraşe ca Mangasuli, unde se venerează Khandoba, reîncarnarea lui Shiva, ca zeitate a familiei.

"De-a lungul timpului, obiceiul a continuat, iar aruncarea copiilor de numai două luni, fie că plouă sau e soare, este o tradiţie", a declarat Javed Fardin Akhtar, un rezident al oraşului vecin Sangli, care a afirmat că a fost martor la un astfel de ritual în Mangasuli, în luna aprilie a.c.

Akhtar a declarat că nu părinţii sunt cei care-i aruncă pe copii, ci adepţi ai cultului. După ce cad în cearşaful întins în formă de hamac, copiii revin rapid în braţele părinţilor lor anxioşi, care îi aşteaptă împreună cu mulţimea strânsă să participe la eveniment.

Mai multe informaţii: The New York Times

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor