Skopje: Mii de persoane protestează împotriva schimbării numelui Macedoniei

Hristijan Mickoski (centru), lider al partidului VMRO-DPMNE, protestează în capitala macedoneană Skopje alături de susţinătorii săi împotriva schimbării numelui Macedoniei, 28 noiembrie 2018 (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.11.2018

Câteva mii de persoane din opoziţia de dreapta a Macedoniei, fluturând steaguri naţionale cu roşu şi galben, au mărşăluit miercuri pe străzile capitalei Skopje pentru a protesta împotriva acordului de schimbare a numelui ţării, încheiat de premierul Zoran Zaev cu Grecia, potrivit RFE/RL.

Marşul a fost organizat de partidul VMRO-DPMNE, care a fost alungat de la putere în 2017.

VMRO-DPM a eşuat să submineze acordul pe care Zaev, un social-democrat pro-UE, l-a încheiat cu Grecia în acest an pentru a redenumi ţara Macedonia de Nord.

Dacă schimbarea numelui va fi votată în Parlament, Grecia a promis că va ridica veto-ul aplicat împotriva tentativelor Macedoniei de a adera la NATO şi Uniunea Europeană.

Grecia a blocat aspiraţiile de aderare ale Macedoniei timp de ani de zile, insistând că numele actual al ţării ar implica o revendicare asupra culturii antice greceşti şi a provinciei cu acelaşi nume din nordul Greciei.

Critici macedoneni ai acordului au susţinut că Zaev a permis ca ţara să fie forţată de Grecia să intre în acord.

Într-un discurs susţinut în faţa mulţimii de manifestanţi, liderul VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, l-a acuzat pe Zaev de “trădare” şi a afirmat că acordul cu Grecia este o “umilinţă naţională” care va duce la distrugerea economică a ţării.

El şi susţinătorii săi, care au mărşăluit de la sediul partidului până în faţa Parlamentului, au cerut alegeri anticipate şi demisia guvernului.

Protestul s-a încheiat fără incidente, după câteva ore.

După un vot dramatic în Parlament, în cadrul căruia câţiva parlamentari din VMRO-DPMNE au decis să “dezerteze” şi să voteze în favoarea schimbării numelui, Parlamentul concepe acum amendamente constituţionale pentru a legifera acordul.

Pentru ca amendamentele să devină lege, acestea trebuie adoptate cu o majoritate de două treimi în cadrul unui vot final.

La începutul acestei luni, Nikola Gruevski, fost lider al VMRO-DPMNE şi fost premier, care a condus ţara în perioada 2006-2016, a fugit din Macedonia pentru a scăpa de o sentinţă de doi ani de închisoare pentru abuz de putere. El a primit azil în Ungaria, fapt ce a nemulţumit Skopje, care a cerut extrădarea lui în Macedonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor