Fost premier macedonean susţine că Ungaria i-a oferit azil

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski susţine că autorităţile ungare i-au aprobat cererea de azil. Gruevski este un aliat al premierului ungar Orban şi a fost condamnat în ţara sa pentru corupţie.
Fostul premier macedonean Nikola Gruevski. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.11.2018

Guvernul ungar i-a acordat azil lui Nikola Gruevski, cândva cel mai puternic politician din Macedonia, potrivit unui mesaj postat marţi pe Facebook de fostul premier.

Gruevski a precizat că cererea sa de azil a avut la bază ameninţarea cu persecuţie politică sub guvernul macedonean condus de rivalul său Zoran Zaev, potrivit Deutsche Welle.

Politicianul în vârstă de 48 de ani, care a condus Macedonia în perioada 2006-2016, a primit recent o sentinţă cu închisoarea de 2 ani pentru corupţie. Gruevski susţine că viaţa sa va fi în pericol dacă ajunge la închisoare din cauza unei presupuse conspiraţii guvernamentale pentu asasinarea sa.

Budapesta încă nu a confirmat afirmaţiile fostului premier privind acordarea de azil, însă partidul Fidesz al premierului Viktor Orban declarase anterior că Gruevski a fost “persecutat şi ameninţat de un guvern de stânga, care în mod clar are sprijinul [investitorului american şi inamicul lui Orban] George Soros”.

Deşi paşaportul personal şi cel diplomatic i-au fost confiscate, Gruevski a reuşit să fugă din Macedonia săptămâna trecută. Ungaria a negat că l-a ajutat să fugă din ţară, deşi forţele de poliţie din Albania şi Macedonia au afirmat că diplomaţi maghiari au ajutat la transportarea fostului premier prin Serbia.

Guvernul din Skopje a depus un protest oficial la Ambasada ungară, cu privire la fuga lui Gruevski, şi a precizat că a trimis toate actele necesare pentru extrădarea acestuia.

De asemenea, Johannes Hahn, comisarul UE pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, a declarat miercuri că premierul ungar trebuie sa ofere o “explicaţie clară” cu privire la decizia ţării sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor