Situaţie dificilă pe front: Ucraina se retrage din trei sate şi aşteaptă cu sufletul la gură armele din SUA

Lupte în Ucraina
Lupte în Ucraina (Kostiantin Liberov / Libkos via Getty Images)
Redacţia
29.04.2024

Comandantul suprem al Ucrainei a declarat duminică faptul că trupele Kievului, depăşite numeric, s-au retras în vest pe noi poziţii faţă de trei sate de pe frontul de est, unde Rusia a concentrat forţe importante în mai multe locaţii, relatează Reuters.

Declaraţia generalului-colonel Oleksandr Sîrski a reflectat deteriorarea poziţiei Ucrainei în estul ţării, pe care Kievul speră că o va putea stabiliza după ce va primi arme americane în cadrul unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari aprobat săptămâna aceasta.

"Situaţia de pe front s-a înrăutăţit", a scris Sîrski pe aplicaţia Telegram, descriind zonele "cele mai dificile" ca fiind la vest de Marinka ocupată şi la nord-vest de Avdiivka, oraşul capturat de forţele ruse în februarie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către partenerii internaţionali pentru a accelera livrările de arme, astfel încât Kievul să-şi poată menţine poziţiile şi să perturbe planurile ruseşti.

El a declarat că a vorbit duminică cu liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor din SUA, Hakeem Jeffries, şi "a subliniat că sistemele Patriot sunt necesare, şi cât mai curând posibil".

Sîrski a declarat că trupele Kievului au ocupat noi poziţii la vest de satele Berdici şi Semenivka, ambele la nord de Avdiivka, şi Novomihailivka, mai la sud, în apropiere de oraşul Marinka.

"În general, inamicul a obţinut anumite succese tactice în aceste zone, dar nu a putut obţine avantaje operaţionale", a declarat el, adăugând că Rusia a angajat patru brigăzi în asalt.

Brigăzi ucrainene proaspăt odihnite au fost rotite în aceste zone pentru a înlocui unităţile care au suferit pierderi, a afirmat el.

Declaraţia sa nu a menţionat statutul Novobahmutivka, un alt sat din apropierea Berdici, despre care Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a fost capturat de forţele sale.

Trupele Moscovei avansează încet de la capturarea oraşului bastion Avdiivka, profitând de lipsa de obuze de artilerie şi de forţă de muncă a ucrainenilor.

Hărţile online ale câmpului de luptă realizate de analiştii de informaţii din surse deschise sugerează că acestea au avansat mai mult de 15 km în direcţia satului Oceretine de la capturarea Avdiivka.

Mai sus pe front, oraşul Ceasiv Iar, deţinut de Kiev, este un câmp de luptă emergent cheie, datorită poziţiei sale pe un teren ridicat care ar putea servi drept poartă de acces către oraşele Kostiantinivka, Sloviansk şi Kramatorsk.

Sîrski a descris Ceasiv Iar şi satul Ivanivske din nord-estul său ca fiind "cele mai fierbinţi puncte" din acea parte a frontului. Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins contraatacurile ucrainene în apropiere de Ceasiv Iar.

În ceea ce s-ar putea dovedi o evoluţie îngrijorătoare pentru Ucraina, Sîrski a declarat că forţele sale monitorizează îndeaproape o creştere a numărului de trupe ruseşti în zona Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Oraşul nord-estic de 1,3 milioane de locuitori, situat la doar 30 km de graniţa cu Rusia, a fost atacat de lovituri aeriene în ultimele luni, în ceea ce Kievul a declarat că este un efort deliberat al Moscovei de a face Harkivul nelocuibil.

Sîrski a declarat că există astfel de semne că Rusia se pregăteşte în mod direct pentru o ofensivă în nordul ţării.

"În cele mai ameninţătoare direcţii, trupele noastre au fost întărite cu unităţi de artilerie şi tancuri", a spus el.

Ucraina aşteaptă în prezent un mult aşteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii spun că este esenţial pentru a ţine piept invaziei Rusiei, care durează de doi ani. Zelenski a declarat că echipele ucrainene şi americane lucrează la un "text specific" al unui acord de securitate pe 10 ani, care va include arme şi alte tipuri de sprijin.

O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat pentru Reuters, în această săptămână, că Rusia efectua atacuri aeriene asupra liniilor de cale ferată ucrainene pentru a întrerupe livrarea de arme americane pe front şi pentru a complica logistica militară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor