Foşti oficiali ai Pentagonului avertizează: Tehnologia de bruiaj a SUA, mult mai slabă decât cea a Rusiei

Un militar ţine în mână un sistem portabil de război electronic la un eveniment din Ucraina. (Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

Potrivit unor foşti oficiali militari americani, SUA a fost depăşită de Rusia în ceea ce priveşte capacitatea de a distruge de la distanţă armele inamice folosind tehnologia de bruiaj, relatează Business Insider.

Mike Nagata, general-locotenent în retragere din armata americană, care a condus operaţiunile speciale în Orientul Mijlociu, a declarat că SUA "rămâne în continuare în urmă" în ceea ce priveşte capacităţile sale de război electronic, a relatat Defense One.

Unităţile de război electronic, care folosesc semnale electronice pentru a bruia de la distanţă coordonatele GPS folosite pentru a ghida armele, au jucat un rol cheie în războiul Rusiei din Ucraina.

"Decalajul dintre locul în care ar trebui să se afle Statele Unite şi locul în care ne aflăm, după părerea mea continuă să se extindă, nu peste tot, dar în mult prea multe locuri", ar fi declarat Nagata la conferinţa SOF Week din Tampa, Florida.

El a făcut apel ca SUA să devină mai creativă pentru a-şi recâştiga dominaţia în războiul electronic.

Doi membri pensionaţi din personalul pentru operaţiuni speciale au menţionat Rusia în comentariile făcute publicaţiei. Aceştia au spus că unul dintre motivele pentru care tehnologia Kremlinului este semnificativ mai bună este faptul că a ignorat legile internaţionale menite să oprească bruierea telecomunicaţiilor civile.

De asemenea, Kremlinul a investit în inovaţia electromagnetică timp de zeci de ani, în timp ce SUA şi-a concentrat tehnologia de bruiaj pe colectarea de informaţii în zone precum Orientul Mijlociu.

Rusia şi-a folosit în repetate rânduri unităţile de război electronic pentru a dezactiva costisitoarele arme de precizie ghidate pe care SUA le-a oferit aliatului său Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei.

Potrivit rapoartelor, acestea s-au dovedit eficiente în trimiterea de proiectile de artilerie Excalibur ghidate prin GPS în afara cursului. De asemenea, au fost eficiente împotriva rachetelor JDAM de fabricaţie americană folosite de forţele aeriene ucrainene, precum şi a rachetelor lansate de sistemele de rachete Himars de fabricaţie americană.

Anul trecut, fostul comandant superior al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, într-un interviu acordat publicaţiei The Economist a declarat că Rusia a obţinut un avantaj important datorită capacităţii acesteia de război electronic.

SUA studiază îndeaproape conflictul pentru a obţine informaţii cu scopul de a-şi îmbunătăţi sistemele de război electronic. În luna mai, Defense News anunţa că Pentagonul cheltuieşte milioane de euro pentru dezvoltarea unor noi sisteme de război electronic şi a unei tehnologii pentru a evita bruiajul GPS.

Mark Cancian, analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat recent pentru BI că Departamentul Apărării a analizat opţiuni precum utilizarea unor benzi de semnal mai înguste sau generarea unor semnale mai puternice, capabile să ardă prin încercările de bruiaj.

Cu toate acestea, ameninţările "ne reamintesc că trebuie să fim atenţi când ne aşteptăm la "schimbări de situaţii", a spus el. "Cealaltă parte concepe întotdeauna contramăsuri care reduc eficienţa".

În ultimele luni, au existat preocupări că unităţile de război electronic ale Rusiei bruiază sistemele GPS folosite de avioanele civile din nordul şi estul Europei, un avion care îl transporta pe secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, fiind afectat de un atac suspectat în martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor