Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat după o şedinţă de guvern

Premierul slovac Robert Fico transportat la spital după ce a fost împuşcat, 15 mai 2024 (AFP via Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

UPDATE: Viaţa premierului Robert Fico nu este în pericol, potrivit presei slovace. Şeful guvernului era conştient când a fost dus la spital, iar funcţiile sale vitale erau stabilizate, a precizat unitatea medicală.

* * *

UPDATE: Bărbatul care l-a împuşcat pe Robert Fico s-a dovedit a fi originar din oraşul slovac Levice, iar forţele de ordine încearcă să afle motivele acestuia.

El i-ar fi strigat premierului slovac: „Robo, vino aici”, iar la scurt timp după aceea a tras în el.

* * *

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat, miercuri, la Handlova, în timp ce saluta mulţimea din faţa unui centru cultural comunitar din oraş, unde se desfăşura o şedinţă de guvern, potrivit rapoartelor.

Presa relatează că s-au auzit mai multe focuri de armă, iar un presupus agresor a fost reţinut de poliţie.

Ulterior, forţele de ordine au evacuat zona unde a avut loc atacul.

Handlova se află la aproximativ 180 km nord-est de capitala Bratislava.

Un martor a declarat pentru site-ul Dennik N că a auzit trei sau patru focuri de armă şi l-a văzut pe Fico căzând la pământ, rănit la cap şi la piept.

Iniţial, el a fost urcat într-o maşină de către echipa sa de securitate, iar rapoartele locale afirmă că a fost apoi transportat cu elicopterul la un spital din apropiere.

O înregistrare video a arătat cum mai mulţi bărbaţi se grăbeau să îl reţină pe suspect chiar în faţa centrului cultural din Handlova.

Bărbatul care l-a împuşcat pe Robert Fico a fost reţinut de poliţie (X)
Bărbatul care l-a împuşcat pe Robert Fico a fost reţinut de poliţie (X)

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a condamnat atacul "brutal şi nemilos" asupra premierului.

"Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico în acest moment critic şi o recuperare rapidă în urma acestui atac", a declarat Caputova.

La rândul său, Michal Šimečka, un lider al opoziţiei, s-a declarat "şocat şi îngrozit" de împuşcături.

"Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă. Avem încredere că premierul Fico va fi bine şi că acest act teribil va fi scos la lumină cât mai curând posibil", a mai spus Šimečka pe X.

Context

Robert Fico a revenit la putere în Slovacia după alegerile din septembrie anul trecut, în fruntea unei coaliţii populist-naţionaliste.

Primele sale luni de guvernare s-au dovedit a fi foarte controversate din punct de vedere politic, în contextul în care în luna ianuarie a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, iar în aprilie a trecut la desfiinţarea postului public de televiziune RTVS.

Concret, el s-a confruntat cu numeroase critici pentru că a polarizat politica în această naţiune central-europeană prin comentarii pro-ruseşti şi pentru că a încercat să extindă controlul statului asupra mass-media.

Parlamentul se afla în şedinţă în momentul atacului, iar presa slovacă a relatat că un coleg de partid al lui Fico a strigat la parlamentarii opoziţiei, acuzându-i că au alimentat atacul.

Ştire în curs de actualizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor