Rusia pregăteşte o nouă invazie în nordul Ucrainei / Kievul, disperat: Am folosit tot ce aveam

Kirilo Budanov (Anadolu Agency via Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

Forţele ruseşti se concentrează pentru un nou asalt transfrontalier la nord-vest de Harkiv, în timp ce soldaţii ucraineni se luptă să respingă un atac care ameninţă oraşul, a avertizat şeful spionajului ucrainean potrivit The Telegraph.

Generalul Kirilo Budanov, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat pentru New York Times că Ucraina a rămas fără rezerve şi că situaţia de pe câmpul de luptă este "la limită".

"Cu fiecare oră, situaţia se îndreaptă spre o situaţie critică. Am folosit tot ce avem. Din păcate, nu mai avem pe nimeni în rezerve", a spus el.

Vineri, forţele ruseşti au lansat în zori un atac transfrontalier la 32 km nord de Harkiv, iar Kremlinul a declarat acum că armata sa a capturat un al zecelea sat din apropierea oraşului Vovceansk.

În pofida evaluării sale iniţiale descurajante transmise New York Times, generalul Budanov a declarat ulterior presei ucrainene că situaţia din regiunea Harkiv este "stabilă" şi că forţele ruseşti se abţin de la atacarea oraşului Sumi un oraş de frontieră situat la 90 de mile nord-vest de Harkiv.

"A spune că au obţinut un succes semnificativ este cu siguranţă fals. În acelaşi timp, trebuie să ne amintim că situaţia este destul de tensionată şi se schimbă foarte repede", a declarat el.

Generalul Budanov vorbea în timp ce Antony Blinken, secretarul de stat american, se deplasa la Kiev pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski, o călătorie menită să ridice moralul ucrainenilor.

Blinken a promis că reaprovizionarea întârziată cu armament american va ajunge în curând la forţele ucrainene din linia întâi, asediate.

"Ştim că este o perioadă dificilă. Dar ştim, de asemenea, că, pe termen scurt, asistenţa este acum pe drum, o parte din ea a ajuns deja şi va ajunge şi mai multă", a declarat el.

Întârzierile în trimiterea de arme americane în Ucraina au oferit Rusiei un mare avantaj în materie de muniţii şi arme, ceea ce i-a permis să atace forţele ucrainene pe toată linia frontului.

Bloggerii militari ruşi au încărcat videoclipuri în care se presupune că arată cum artileria rusă loveşte o clădire din Vovceansk pe care soldaţii ucraineni o foloseau ca poziţie defensivă.

"Unităţile noastre de asalt luptă la periferia nordică a oraşului Vovceansk. Lunetiştii inamici de pe clădiri înalte au devenit mai activi. Din sud, inamicul opune rezistenţă cu tancuri", a declarat canalul Telegram Two Majors, un blog militar rusesc.

Forţele ruseşti ar fi întâmpinat puţină rezistenţă când au trecut graniţa vineri şi au avansat acum opt kilometri în Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

Ambele părţi au trimis forţe în regiunea care ameninţă Harkiv, al doilea oraş din Ucraina, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, pentru prima dată din 2022.

Oficialii ucraineni au confirmat lupte grele, dar au negat că forţele ruseşti au capturat Vovceansk.

"Există lupte active de schimb de focuri la periferia nordică a oraşului", a declarat Oleh Siniehubov, şeful administraţiei regionale din Harkiv.

Harkivul va intra în raza de acţiune a artileriei ruseşti dacă forţele sale vor reuşi să avanseze câţiva kilometri mai la sud, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat că asaltul a fost probabil planificat ca o diversiune pentru a îndepărta forţele ucrainene de câmpurile de luptă din Donbas, punctul central al altor potenţiale atacuri ruseşti.

"Este puţin probabil ca Rusia să fi acumulat suficientă putere de luptă pentru oraş fără a devia forţe suplimentare în zonă", a declarat acesta.

Mii de oameni au fost evacuaţi din satele din apropierea graniţei dintre Ucraina şi Rusia începând de vineri, iar rapoartele afirmă acum şi că femei şi copii au fugit din Harkiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor