Camionagii palestinieni se tem să mai ducă ajutoare în Gaza după ce un convoi a fost atacat de coloniştii evrei

Ajutoare umanitare aruncate de coloniştii evrei pe un drum lângă punctul de control militar Tarqumiyah, în apropiere de Hebron, Cisiordania. (Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

Transportatorii palestinieni au declarat, marţi, că se tem pentru securitatea convoaielor de ajutor către Gaza, la o zi după ce protestatarii israelieni au distrus camioanele care transportau ajutoare umanitare destinate enclavei, transmite Reuters.

Imaginile difuzate pe reţelele de socializare arată cel puţin un camion în flăcări, în timp ce alte imagini arată camioane distruse şi golite de încărcături, care zac împrăştiate pe şosea în apropierea punctului de control Tarqumiya, în afara Hebronului, în Cisiordania ocupată.

"Ieri a existat o coordonare pentru ca 70 de camioane cu ajutoare să ajungă în Fâşia Gaza", a declarat Waseem Al-Jabari, şeful Asociaţiei de comerţ alimentar din Hebron.

"În timp ce camioanele erau încărcate cu produse la punctul de trecere, coloniştii au atacat camioanele, au distrus produsele şi au dat foc la camioane", a spus el, precizând că soldaţii israelieni au stat deoparte în timp ce atacul a avut loc.

Incidentul de luni a fost revendicat de un grup care se autointitulează Ordinul 9, care a declarat că a acţionat pentru a împiedica livrările să ajungă la Hamas şi a acuzat guvernul israelian că face "cadouri" grupării islamiste.

Nu a fost disponibil niciun comentariu din partea armatei israeliene. Poliţia israeliană a declarat că incidentul, în care au fost arestate mai multe persoane, este în curs de investigare.

Protestul violent a atras condamnarea Washingtonului, care a îndemnat Israelul să intensifice livrările de ajutoare în Gaza pentru a atenua criza umanitară din ce în ce mai mare din enclavă, la şapte luni de la începutul războiului.

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a condamnat, de asemenea, incidentul "îngrozitor", afirmând că Israelul trebuie să îi tragă la răspundere pe atacatori.

Palestinienii şi grupurile pentru drepturile omului au acuzat de mult timp armata şi poliţia israeliană că nu intervin în mod deliberat atunci când coloniştii îi atacă pe palestinienii din Cisiordania.

Adel Amer, membru al sindicatului transportatorilor din Cisiordania, a declarat că aproximativ 15 camioane au fost avariate de protestatarii israelieni care i-au bătut pe unii şoferi şi au provocat pagube în valoare de aproximativ 2 milioane de dolari.

"Şoferii refuză acum să ducă mărfuri în Gaza pentru că le este frică. Este un dezastru aici din cauza coloniştilor", a spus el.

Chiar şi atunci când armata era prezentă, convoaiele erau în continuare în pericol, a spus el.

"Armata spune că nu le putem face nimic coloniştilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor