Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă rusă. Zelenski îşi amână toate vizitele externe

Volodimir Zelenski (Insider UA)
Redacţia
15.05.2024

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a amânat toate viitoarele deplasări externe, în contextul în care armata ucraineană se luptă să limiteze o ofensivă a forţelor Kremlinului în prima linie a frontului, şi după vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Kiev, transmite AP News.

Zelenski a anulat toate vizitele în străinătate "care erau planificate pentru zilele următoare".

"Suntem recunoscători partenerilor noştri pentru înţelegere", a declarat miercuri biroul prezidenţial pe Telegram.

Şeful statului şi-a instruit echipa să reprogrameze vizitele.

Zelenski era aşteptat să viziteze Spania şi, probabil, Portugalia, în cursul acestei săptămâni. Nu a fost oferit niciun motiv pentru decizia sa, dar Ucraina are dificultăţi în a se apăra de ultimul asalt rusesc.

Trupele ruseşti forţează o nouă ofensivă în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei. Aceasta a început săptămâna trecută, marcând cea mai semnificativă incursiune la graniţă de când a început invazia la scara largă şi forţând aproape 8.000 de localnici să îşi părăsească locuinţele. Împreună cu efortul de câteva săptămâni al Moscovei de a se baza pe recentele sale câştiguri în regiunea estică Doneţk, războiul de peste doi ani a intrat într-o etapă critică pentru armata ucraineană, care este epuizată.

Rusia deschide noi fronturi pentru a slăbi armata ucraineană, care duce lipsă de muniţie şi de oameni, de-a lungul liniei de front de aproximativ 1.000 de kilometri, în speranţa că apărările vor ceda. Artileria rusă şi raidurile de sabotaj au ameninţat, de asemenea, regiunile din nordul Ucrainei, Cernihiv şi Sumî.

Zelenski a declarat marţi, în discursul său video de noapte, că armata a trimis întăriri în regiunile Harkiv şi Doneţk.

"Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar situaţia este sub control", a spus el.

Ritmul de avansare a Rusiei în regiunea de frontieră Harkiv, unde a lansat o ofensivă la sfârşitul săptămânii trecute şi a înregistrat progrese semnificative, a încetinit, a declarat marţi seara Institutul pentru Studiul Războiului. Grupul de reflecţie cu sediul la Washington a declarat că principalul obiectiv al Moscovei în această zonă este de a crea o "zonă tampon" care să împiedice atacurile transfrontaliere ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor