Beijingul, furios după ce Biden a majorat tarifele vamale la importuri chinezeşeti: "Unii din SUA îşi pierd minţile"

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi (Getty Images)
Redacţia
15.05.2024

Decizia SUA de a majora tarifele vamale la produse chinezeşti este un semn de slăbiciune, nu de putere, şi arată că unii din Statele Unite ar putea "să-şi piardă minţile", a declarat, miercuri, ministrul de Externe al Chinei, în comentarii neobişnuit de tranşante, potrivit Reuters.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat marţi majorarea abruptă a tarifelor vamale la importuri chinezeşti, inclusiv la baterii pentru vehicule electrice (VE), cipuri de calculator şi produse medicale, riscând o confruntare în an electoral cu Beijingul, în timp ce îi curtează pe alegătorii americani care îi acordă note scăzute politicilor sale economice.

China a afirmat imediat că urmează represalii.

"Aceasta este cea mai tipică formă de intimidare din lumea de astăzi! Arată că unii oameni din Statele Unite au ajuns să îşi piardă minţile pentru a-şi menţine hegemonia unipolară", a declarat ministrul de Externe, Wang Yi.

"Suprimarea Chinei de către SUA nu dovedeşte că SUA este puternică, ci mai degrabă expune faptul că SUA şi-a pierdut încrederea în sine şi nu mai funcţionează bine", a mai spus el.

Wang susţine că măsurile luate de SUA, în loc să împiedice dezvoltarea Chinei, îi vor determina pe cei 1,4 miliarde de cetăţeni ai acesteia să muncească mai mult.

"În acest moment critic al redresării economice globale, comunitatea internaţională ar trebui să avertizeze Statele Unite să nu provoace noi probleme în lume", a spus el.

Biden a declarat că Beijingul va majora probabil tarifele vamale ca represalii, posibil pe produse fără legătură cu acestea, dar a afirmat că este puţin probabil ca această măsură să ducă la un conflict internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor