Sirienii îşi reiau protestele stradale paşnice

Pentru prima dată în câţiva ani, sute de cetăţeni sirieni au folosit acordul de încetare a focului din Siria pentru a-şi relua protestele anti-guvern. Liderii europeni au cerut Rusiei să continue să susţină acordul fragil de încetare a focului.
Sirienii protestează în oraşul Marat Numan din provincia Idlib, 4 martie 2016.
Sirienii protestează în oraşul Marat Numan din provincia Idlib, 4 martie 2016. (Captură Foto)

Sute de sirieni care locuiesc în zonele ocupate de rebeli au desfăşurat vineri proteste paşnice anti-guvern, profitând de acordul de încetare a ostilităţilor intrat în vigoare în urmă cu o săptămână.

Acordul de încetare a focului intermediat de SUA şi Rusia a intrat în vigoare în 27 februarie în zone extinse ale Siriei. Acordul exclude grupurile jihadiste Statul Islamic şi Frontul al-Nusra.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au întâlnit vineri în Paris şi au discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin prin telefon, cerând Moscovei să îşi continue susţinerea pentru acordul de încetare a ostilităţilor.

Delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat vineri că, atunci când vine vorba de determinarea viitorului ţării, sirienii ar trebui să fie cei care vor lua decizia şi nu puterile străine.

Fluturând steagul cu trei stele, care a devenit o emblemă a revoltei, manifestanţii din Alep, Damasc, Daraa şi Homs au cerut demisia regimului preşedintelui Bashar al-Assad, conform Deutsche Welle.

Războiul sirian a început în martie 2011 cu proteste masive şi în general paşnice împotriva regimului Assad. Manifestaţiile prindeau amploare în zilele de vineri după rugăciuni şi activiştii au început să atribuie diverse teme marşurilor săptămânale.

Până în 2013, o masivă operaţiune guvernamentală de suprimare a protestelor, un aflux de luptători radicali străini şi bombardamentele puternice au eliminat majoritatea încercărilor de a mai desfăşura proteste stradale paşnice.

În prima zi de vineri de la încetarea ostilităţilor, mulţimi de persoane de pe cuprinsul ţării s-au întors pe străzi, afişând bannere pe care era scris mesajul “Revoluţia continuă!”.

În oraşul Alep, sute de oameni au ieşit pe străzi în cartierele estice ocupate de forţele de opoziţie.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că proteste au avut loc şi în oraşele Atareb şi Azaz din provincia Alep, în unele părţi ale provinciei nord-vestice Idlib şi în Daraa, în sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe