Siria: Miniştrii de externe rus şi iranian cer investigarea incidentului din Idlib

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif au cerut într-o discuţie telefonică lansarea unei investigaţii imparţiale privind presupusa utilizare de arme chimice în provincia siriană Idlib, a susţinut luni Ministerul rus de Externe.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.04.2017

“Lavrov şi Zarif au făcut apel pentru declanşarea unei investigaţii complete şi nepărtinitoare privind incidentul din provincia siriană Idlib, care a provocat numeroase decese în rândul populaţiei civile”, a declarat ministerul.

Cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Siria în urma atacului cu rachete desfăşurat săptămâna trecută de SUA, a susţinut ministerul rus. “Ambele părţi au subliniat faptul că asemenea acţiuni agresive împotriva unei ţări independente suverane reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, şi în special a Cartei ONU, generează ameninţări pentru securitatea regională şi subminează lupta împotriva terorismului internaţional”.

Cei doi miniştri au convenit să menţină un contact apropiat pentru a coordona mai bine cooperarea în cazul problemelor bilaterale şi internaţionale presante.

Armata americană a lansat vineri 59 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din provincia siriană Homs, la ordinul preşedintelui american Donald Trump. Washingtonul a susţinut că atacul a fost un răspuns la utilizarea de arme chimice de către Damasc în provincia Idlib. Pentagonul a afirmat că presupusul atac chimic a fost lansat de la baza aeriană vizată de atacul cu rachete.

Totuşi, conform Ministerului rus al Apărării, în 4 aprilie, forţa aeriană siriană a lansat un atac aerian asupra suburbiilor estice ale oraşului Khan Sheikhoun cu scopul deaa distruge instalaţii folosite de militanţi pentru a produce bombe chimice. Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Moscova consideră lovitura aeriană împotriva bazei aeriene din provincia Homs drept un act de agresiune împotriva unei naţiuni suverane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor