Trump, Merkel şi May doresc să convingă Rusia să "rupă legăturile" cu Assad

Preşedintele american, cancelarul german şi premierul britanic au convenit că trebuie făcute presiuni asupra Moscovei pentru a întrerupe legăturile cu Siria. Berlinul şi Londra şi-au declarat sprijinul pentru tragerea la răspundere a regimului preşedintelui sirian Assad.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

În convorbirile telefonice de luni seară cu premierul britanic Theresa May şi cancelarul german Angela Merkel, preşedintele american Donald Trump a discutat despre atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene lansat de americani, ca răspuns la atacul cu arme chimice comis de armata siriană.

Cei trei lideri consideră că preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să fie tras la răspundere pentru această atrocitate, a susţinut Casa Albă într-o declaraţie făcută după discuţiile telefonice.

Guvernul sirian a negat că ar fi fost în spatele atacului din 4 aprilie, soldat cu aproximativ 100 de morţi.

O purtătoare de cuvânt a premierului May a declarat că Washingtonul şi Londra au susţinut că a existat “oportunitatea” de a-l convinge pe aliatul Siriei – Rusia – să "rupă legăturile" cu Assad.

“Ei au convenit că vizita secretarului de stat [Rex] Tillerson la Moscova, în această săptămână, se dovedeşte a fi o oportunitate pentru a face un progres în găsirea unei soluţii politice de durată”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Tillerson se va afla miercuri în Rusia dar nu se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, conform Kremlinului, acesta fiind un posibil indiciu al legăturilor tot mai tensionate dintre cele două puteri.

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a discutat luni despre posibilitatea unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei şi Damascului, în ciuda faptului că preşedintele american a declarat anterior despre o eventuală înlăturare a embargourilor aplicate unor inamici ai Washingtonului.

Discutând pe marginea unei întâlniri a miniştrilor de Externe din grupul de ţări G7 în Italia, Johnson i-a avertizat pe Putin şi Assad că Washingtonul ar putea interveni din nou în conflictul sirian.

“[Putin] trebuie să înţeleagă că Assad este acum toxic din toate punctele de vedere. El otrăveşte oamenii nevinovaţi din Siria cu arme interzise acum 100 de ani – şi strică reputaţia Rusiei”, a afirmat înaltul oficial britanic.

Atacurile cu rachete de vinerea trecută au distrus 20% din forţele aviaţiei operaţionale a Siriei, a susţinut, luni, într-o declaraţie, secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Guvernul sirian nu mai poate realimenta sau înarma avioane de luptă la baza aeriană Shayrat, a adăugat acesta.

Moscova a condamnat atacul american de săptămâna trecută, susţinând că este vorba de o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi un act de agresiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe