Misiunea ONU care ancheta atacul cu arme chimice din Siria, atacată de lunetişti
alte articole
Misiunea ONU în Siria, formată din experţii însărcinaţi de ONU să investigheze o posibilă utilizare de arme chimice în Siria, au fost atacaţi luni de lunetişti neidentificaţi, fiind nevoiţi să îşi suspende misiunea lângă Damasc, a informat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit AFP.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat luni, cu puţin timp înainte de începerea unei misiuni a Naţiunilor Unite în Siria, că fiecare oră este importantă pentru ancheta experţilor care vor investiga afirmaţiile conform cărora ar fi fost utilizate arme chimice, reiterând că experţii ONU trebuie să aibă ”acces liber la locul faptelor şi să poată desfăşura o anchetă completă, extensivă şi fără obstrucţii”.
Potrivit declaraţiilor unora dintre statele membre ONU, printre care SUA şi Marea Britanie, regimul lui Assad a încuviinţat cu întârziere misiunea ONU tocmai pentru a permite dispariţia probelor.
Trei spitale din Damasc, susţinute de organizaţia internaţională Medicii Fără Frontiere (MFF), au raportat că în dimineaţa zilei de miercuri, în mai puţin de trei ore, 3.600 de pacienţi au prezentat simptome neurotoxice, iar 355 dintre aceştia au murit. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat, de asemenea, peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, printre care şi zeci de rebeli.
Regimul de la Damasc neagă acuzaţiile conform cărora ar fi utilizat gaze toxice împotriva rebelilor şi a civililor.
"Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi", susţine într-un comunicat Martin Nesirky. Nu se preciează nimic despre posibile victime.
Echipa de experţi ONU se îndrepta spre locul presupusului atac chimic al regimului Assad din 21 august, din apropiere de Damasc, pentru a iniţia ancheta cu care fusese însărcinată, relatează un fotograf AFP aflat la faţa locului. Acesta a declarat că i-a văzut pe inspectorii ONU plecând într-un convoi de cinci maşini, care era escotat de serviciile de securitate siriene. Aceştia urmează să ajungă în regiunea Ghouta, locul presupusului atac cu arme chimice.
Misiunea ONU este alcătuită din zece inspectori şi este condusă de un suedez pe nume Aake Sellström şi a ajuns în Damasc la 18 august, cu obiectivul de a investiga unele acuzaţii privind alte presupuse atacuri comise anterior în Siria.
La 21 august armata a efectuat o ofensivă la est şi vest de capitala Damasc, în timpul căreia opoziţia siriană a acuzat regimul lui Assad că ar fi utilizat arme chimice care au dus la moarte unui număr mare de oameni.