Siria este de acord cu vizită ONU

După mai mult de o lună de încercări, autorităţile siriene au convenit luni să permită şefei operaţiunilor umanitare ale Naţiunilor Unite, Valerie Amos, să viziteze ţara, dar numai capitala Damasc. Ea are programat să stea în ţară de miercuri până vineri.
Un om poartă un dispozitiv de propulsat rachete (RPG), în cartierul Al-Hamidiya al oraşului Homs, pe 25 februarie 2012 (AFP / Getty Images)
Jack Phillips
06.03.2012

După mai mult de o lună de încercări, autorităţile siriene au convenit luni să permită şefei operaţiunilor umanitare ale Naţiunilor Unite, Valerie Amos, să viziteze ţara, dar numai capitala Damasc. Ea are programat să stea în ţară de miercuri până vineri.

Amos va presa Siria să permită accesul organizaţiilor umanitare în zonele cele mai afectate pentru a evacua răniţii, potrivit unui comunicat de presă al ONU.

Vizita, dacă are loc, va fi prima a unui oficial ONU de luni de zile.

ONU a încercat să obţină accesul în ţară şi a cerut Damascului să oprească violenţa.

Pe măsură ce Siria a făcut gestul diplomatic pozitiv, activişti de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului au raportat că regimul continuă să bombardeze Homs, oraş asediat în ultima lună. De data aceasta districtul Jub Al-Jandal a fost atacat. "Sunt raportate explozii şi focuri de armă", susţin ei.

Forţele siriene şi-au concentrat atacurile de foc împotriva cartierului Baba Amr, considerat centrul armatei rebelilor. După săptămâni de bombardare a cartierului Homs, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat situaţia un dezastru umanitar. Rapoartele susţin că există foarte puţină hrană şi consumabile medicale, şi că energia electrică a fost tăiată.

Luni, Crucea Roşie a relatat că a reuşit să ofere pături, alimente, primul ajutor şi articole de igienă pentru persoanele care au fugit din Baba Amr.

Printre alţii, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că armata a reluat duminică bombardarea oraşului al-Rastan, situat în districtul Homs. Bombardarea, "efectuată de forţele siriene care au încercuit oraşul, a repornit azi dimineaţa. Ieri, 7 persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise în atacuri," a relatat grupul de drepturi, menţionând că au existat unele demonstraţii în district.

Au existat rapoarte conform cărora forţe înarmate au intrat în Daraa, oraşul unde au început protestele anul trecut. "Un civil a fost ucis ieri, după miezul nopţii, în oraşul Daraa, în schimbul de focuri din timpul ciocnirilor dintre forţe şi un grup de dezertori", a afirmat grupul de drepturi.

ONU a estimat că cel puţin 7.500 de persoane au fost ucise în conflictul ce durează de aproape un an, care a început sub forma unor proteste în mai multe oraşe din Siria, inspirate de neliniştile din Tunisia, Egipt, Libia şi Bahrain.

Cu toate acestea, în ultimele luni, protestele şi tulburările s-au transformat tot mai mult într-un conflict ce seamănă cu un război civil, dezertorii militari încercând să se organizeze şi să lanseze atacuri asupra forţelor siriene de securitate.

Comunitatea internaţională a oferit un răspuns ambiguu în legătura angajarea într-un conflict militar cu Siria pentru a opri violenţa.

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat săptămâna trecută pentru publicaţia Foreign Policy că o intervenţie militară în Siria ar fi riscantă şi a adăugat că situaţia nu este asemănătoare cu cea din Libia, unde avioanele NATO au lovit ţintele militare guvernamentale în timpul războiului civil din ţară.

"Siria este mult mai complicată din punct de vedere etnic, politic şi religios decât Libia. Acesta este motivul pentru care modul corect de a progresa este diferit. Şi cred că o soluţie regională ar fi calea corectă spre înainte, cu un angajament puternic din partea Ligii Arabe", a declarat el publicaţiei.

Liga Arabă a trimis anterior observatori în Siria, dar inspecţia a dus la prea puţine îmbunătăţiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor