Putin speră că Occidentul nu va folosi intervenţia militară în Siria

Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că Occidentul nu va încerca să aplice un 'scenariu militar' în Siria, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.02.2012

Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că Occidentul nu va încerca să aplice un 'scenariu militar' în Siria, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Putin pledează, într-un articol dedicat politicii externe şi publicat luni în Moskovskie Novosti, pentru interzicerea realizării 'scenariului libian' în Siria şi spune că diplomaţia rusă face tot posibilul pentru a împiedica izbucnirea unui război civil în această ţară.

'Învăţaţi cu experienţa amară (din cazul Libiei - n.r.), suntem împotriva adoptării unor rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU care s-ar interpreta drept semnal pentru o intervenţie militară în procesele interne din Siria', întăreşte Vladimir Putin.

'Ţinând cont de reacţia dură, la limita isteriei, faţă de vetoul Rusiei şi Chinei, aş vrea să-i feresc pe colegii occidentali de tentaţia de a recurge la schema simplă utilizată anterior: există aprobarea Consiliului de Securitate al ONU pentru o acţiune sau alta - bine; nu există - creăm o coaliţie a statelor interesate. Şi lovim', spune Vladimir Putin.

În opinia sa, logica unui asemenea comportament este 'contraproductivă' şi 'destul de periculoasă'.

El îşi exprimă speranţa că SUA şi alte state nu vor încerca să aplice un scenariu militar în Siria, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

'În general, nu pot înţelege de unde această pornire războinică. De ce (unii) nu au răbdare să elaboreze o abordare colectivă echilibrată, mai ales că în cazul amintitului proiect al 'rezoluţiei siriene', aceasta s-a conturat deja. Rămâne doar ca opoziţiei siriene să i se ceară ceea ce i s-a solicitat deja guvernului, în special să scoată unităţile armate din oraşe. Refuzul de a face acest lucru este cinic', consideră actualul premier rus.

Putin reiterează aserţiunea potrivit căreia tragicele evenimente din Orientul Mijlociu 'au fost stimulate într-o anumită măsură nu de grija pentru drepturile omului, ci de interesul cuiva în reîmpărţirea pieţelor'.

'Intenţionăm să lucrăm activ cu noile autorităţi din statele arabe pentru a ne reface rapid poziţiile economice', declară Vladimir Putin.

Principalul susţinător al regimului preşedintelui Bashar al-Assad, Rusia a blocat de două ori rezoluţiile Consiliului de Securitate de condamnare a represiunii sângeroase a protestelor care au loc de aproape un an în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor