SIPRI: Puterile nucleare îşi modernizează arsenalele, numărul armelor în scădere
alte articole
Puterile nucleare continuă să îşi modernizeze arsenalele în pofida reducerii generale a numărului focoaselor nucleare, a susţinut luni un institut de cercetare a păcii cu sediul în Suedia, potrivit Deutsche Welle.
Nouă pueri nucleare – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord – au deţinut împreună aproximativ 13.865 de arme nucleare la începutul acestui an, a declarat Institutul internaţional de cercetare în domeniul păcii din Stockholm (SIPRI). Focoasele nucleare desfăşurate şi cele în rezervă sau care aşteaptă să fie demontate au fost incluse în această estimare.
Numărul a scăzut cu aproximativ 600 de arme nucleare comparativ cu anul precedent, lucru influenţat în principal de faptul că Rusia şi SUA şi-au restructurat arsenalele în baza tratatului New START privind reducerea armelor nucleare. Rusia şi SUA au 6.500 şi, respectiv, 6.185 de focoase nucleare, dintre care aproximativ un sfert sunt desfăşurate.
Îngrijorător este faptul că, pe moment, nu sunt planificate discuţii între Moscova şi Washington cu privire la prelungirea tratatului New START, care urmează să expire în 2021.
„Perspectivele de continuare a negocierilor pentru reducerea forţelor nucleare ruseşti şi americane pare să fie tot mai improbabilă ţinând cont de neînţelegerile politice şi militare dintre cele două ţări”, a susţinut Shannon Kile, director SIPRI al programului pentru dezarmare nucleară, control al armelor şi neproliferare.
SIPRI a evidenţiat tendinţa Rusiei şi a Statelor Unite de a urmări programe complexe şi scumpe pentru înlocuirea şi modernizarea arsenalelor lor de arme nucleare, rachete şi sisteme de livrare.
Rivalii nucleari India şi Pakistan, care au 130-140 şi, respectiv, 150-160 de focoase nucleare, îşi extind la rândul lor arsenalele şi, de asemenea, dezvoltă noi sisteme sau intenţionează să facă acest lucru.
Potrivit SIPRI, Coreea de Nord are aproximativ 20-30 de focoase nucleare, care sunt prioritare pentru strategia privind securitatea naţională a ţării. Însă Phenianul nu a testat o armă nucleară sau rachetă balistică cu rază lungă de când a intrat în discuţii cu SUA în 2018 pe tema denuclearizării.
Franţa are 300 de focoase nucleare, China 290, Marea Britanie 200 şi Israelul 80-90.