Sinodul Permanent al BOR: Sindicatele clerului sunt o abatere de la Statutul Bisericii

Initiativele unor preoti din diferite zone ale tarii de a infiinta sindicate ale clerului sunt o abatere de la Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), a precizat Sinodul Permanent al BOR, care a avut, vineri, sedinta, la Manastirea Neamt, condusa de Patriarhul Daniel.
Sindicatele preotilor sunt necanonice, nestatutare si nelegale, a precizat Sinodul Permanent, potrivit unui comunicat de sambata al Patriarhiei Romane.
Statutul BOR prevede ca problemele si doleantele preotilor sunt discutate in conferintele preotesti administrative lunare, cercurile pastorale, conferintele preotesti pastoral-misionare semestriale sau, direct, in Permanentele Consiliilor eparhiale.
"Ca urmare, preotii care au tendinte de constituire sindicala sunt chemati sa intre in duhul vietii bisericesti si in disciplina canonica si statutara a Bisericii Ortodoxe Romane", se arata in comunicat.
Patriarhia anunta si intr-un comunicat din luna mai ca statutul de preot este incompatibil cu cel de sindicalist.
"Preotul nu este angajatul laic al unei societati comerciale, ci este investit de ierarhul sau cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mantuirea si slujirea comunitatii de credinciosi pe care o pastoreste. El nu poate face greva, lasand copiii nebotezati, mirii necununati, bolnavii nespovediti, mortii neingropati si credinciosii neimpartasiti pentru ca are salariul prea mic," preciza Patriarhia Romana.
In sedinta de vineri s-a luat in discutie si cazul Mitropolitului Banatului, IPS Nicolae, care s-a impartasit la o slujba greco-catolica (in 25 mai, la Timisoara - n.r.).
"Sinodul Permanent a luat act de cele relatate, cu regret, de catre IPS Mitropolit Nicolae si, neavand competenta decizionala, a hotarat ca problema sa fie inscrisa pe ordinea de zi a proximei sedinte a Sfantului Sinod (8-9 iulie - n.r.), spre dezbatere si decizie", se arata in comunicatul de sambata.
Biserica Ortodoxa Rusa, printr-o scrisoare trimisa de seful departamentului pentru relatii externe, mitropolitul Kirill, omologului sau roman, PF Ciprian, a solicitat o pozitie Bisericii Ortodoxe Romane in acest caz, scria, vineri, agentia Interfax, informatie confirmata si de Patriarhia Romana.
Documentul solicita Patriarhului Daniel si Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane "sa exprime un punct de vedere in legatura cu acest eveniment".