Sinecurile din Partid: numirea lui Daniel Barbu la IICCMR stârneşte demisii

Scriitorul Liviu Antonesi şi-a dat demisia din Consiliul Ştiinţific al IICCMER după ce fost numit Daniel Barbu, fostul ministru al Culturii, în acest înalt for.
Daniel Barbu (Epoch Times România)
Flori Mladin
01.02.2014

Scriitorul Liviu Antonesei şi-a dat demisia din Consiliul Ştiinţific al IICCMER după ce fost numit Daniel Barbu, fostul ministru al Culturii, în acest înalt for.

Fostul ministru al culturii Daniel Barbu a fost numit în Consiliul Ştiinţific al IICCMER de către premierul Victor Ponta în locul rămas vacant după plecarea lui Stelian Tănase la TVR, acest lucru provocând demisii în Consiliu. Scriitorul şi eseistul ieşean Liviu Antonesei şi-a dat demisia printr-o scrisoare trimisă preşedintelui institutului, Dinu Zamfirescu, şi publicată pe blogul personal al lui Antonesei.

"Printr-un comunicat oficial al IICCMER sunt anunţat că premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dl. Daniel Barbu (politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti) ca membru al Consiliului Ştiinţific al institutului pe care îl conduceţi. Am aflat ştirea aseară din presă, dar am crezut că este o glumă şi am aşteptat confirmarea oficială. Acum, iată, a venit!

Când mi-aţi propus să fac parte din acest Consiliu, am acceptat cu plăcere, nu m-a deranjat nici măcar faptul că eram desemnat printr-o dispoziţie a dlui Ponta, pe care nu am motive să-l simpatizez în mod deosebit. Însă acum sunt pus în situaţia de a mă retrage din această onorantă, până în acest moment, postură. Până acum, eram coleg cu personalităţi străine remarcabile şi cu unele din ţară, cărora nu li se putea reproşa nimic la modul serios. Consiliul era o structură nepolitică, măcar în dimensiunea sa românească. Cu această numire, lucrurile s-au schimbat şi ajung la motivele propriu-zise ale demisiei mele, care sunt două:

1. Dl. Daniel Barbu este membru al unui partid politic, mai mult, al unuia aflat la guvernare. Cunosc destul de bine unde a condus politizarea Colegiului de la CNSAS şi nu doresc să fac parte dintr-o structură care începe să aibă amprentă politică.

2. Dl. Daniel Barbu a devenit mai cunoscut decât ar fi trebuit prin declaraţiile sale din decembrie trecut, care au şi condus la demisia sa din demnitatea de Ministru al Culturii. Este o declaraţie şocantă, care a fost, pe bună dreptate, socotită ca fiind de extremă dreaptă, sugerând, pentru bolnavii de SIDA, un fel de eugenie. Am acceptat să fac parte din Consiliu pentru că sunt împotriva extremismului de stânga. Mă retrag acum pentru că sunt, în aceeaşi măsură, şi contra celui de dreapta. Nu cred că dl Barbu este neapărat extremist de dreapta, dar declaraţia sa este una de această factură. Or, eu am un fel de înclinaţie naturală împotriva oricărui fel de extremism, de fundamentalism ş.a.m.d.", a anunţat Liviu Antonesei, pe blogul său.

Când deţinea funcţia de ministru al Culturii, Daniel Barbu, a declarat că pentru Programul Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA sunt alocaţi prea mulţi bani, mai exact jumătate din suma alocată în buget pentru toate programele Ministerului Culturii. „Nu suntem în Africa de Sud”, a accentuat ministrul. Acesta a mai afirmat că s-ar putea face mai multe festivaluri „dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor