Sindicatele muncitorilor din mai multe industrii protestează în faţa Guvernului
alte articole
Muncitorii din industria chimică, petrochimică, siderurgie şi metalurgie s-au întâlnit marţi după amiază sub egida Cartel Alfa pentru a protesta în faţa Guvernului, revendicând drepturi şi promisiuni formulate într-un protocol semnat încă din 2011, de preşedintele Senatului Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, când aceştia erau în opoziţie, a declarat Caraignat Ion, preşedintele Sindicatului.
Printre revendicările făcute în mitingul desfăşurat marţi sunt incluse mai multe modificări privind Legea dialogului social, legea pensiilor cât şi mai multe precizări din Codul Muncii ignorate până în prezent de guvernanţi.
Prima clauză notată de aceştia se referă la Legea dialogului social, L62/2011, pe care guvernul refuză să o modifice în ciuda presiunii făcute de organismele financiare internaţionale şi multinaţionalelor. Conform legii, negocierea contractului de muncă s-ar face la nivele echitabile cu grupurile de unităţi, iar astfel muncitorii ar putea evita deciziile patronilor care aleg să acorde angajaţilor salariul minim pe economie.
”Cerem modificarea Legii dialogului social în sensul că să putem negocia contracte colective la nivel de grup de unităţi, la nivel de ramură de activitate şi stabilirea totodată a ramurilor de activitate. Deja a trecut după cum vă spuneam un an jumătate, nu s-a întâmplat în sensul ăsta, iar majoritatea salariaţilor din România din industrie nu mai sunt acoperiţi de contracte colective de muncă, iar patronii acordă majorităţii salariaţilor salariul minim pe economie. Noi doream o departajare pentru cei calificaţi, pentru cei cu studii aşa cum a fost până în 2001 înainte de a apărea această modificare în Codul Muncii şi în Legea dialogului social”, a declarat preşedintele Sindicatului.
Muncitorii din industria chimică, petrochimică, siderurgie şi metalurgie care s-au întâlnit sub egida Cartel Alfa vor manifesta în fiecare zi când are loc şedinţa de guvern până la data de 15 decembrie în speranţa că doleanţele le vor fi ascultate. Grupurile sindicale participante astăzi au manifestat cu cereri asemănătoare de mai multe ori în Piaţa Victoriei.
Printre cele mai importante solicitări ridicate de aceştia este modificarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.
”Nu suntem de acord cu propunerea în buget a creşterii salariului de la 800 la 850 de la 1 ianuarie, ceea ce e un preţ foarte mic, aceasta însemnând că salariul net va fi de 637 de lei. Nu ştiu ce familie ar putea să se întreţină, să plătească utilităţile cu un salariu de 600-700 de lei bani în mână”, a mai transmis acesta.
O consecinţă gravă a salariului minim impus de guvernare se va răsfrânge şi asupra pensionarilor din următorii ani care, conform legii pensiilor nr.263, vor avea o pensie de 400-500 de lei.
”Mai mult, atragem atenţia că un salariu minim... fiind foarte mulţi salariaţi în România, ieşirea la pensie este dureroasă prin faptul că punctul de pensie acuma este raportat la salariul mediu brut pe economie, adică un salariat care are acum mai puţin de 2.300 de lei va primi o pensie sub 760 de lei. Majoritatea salariaţilor care ies acum la pensie de 3 ani de zile după apariţia noii legi a pensiilor, legea 263, nu ies cu pensie mai mare de 400-500 de lei. Nu ştiu dacă ar putea să trăiască, să-şi întreţină bătrâneţea şi să-şi cumpere medicamentele care sunt necesare de regulă la bătrâneţe”, a mai adăugat liderul sindical.
Sindicatele au abordat şi problema concedierilor abuzive la care sunt supuşi o mare parte din angajaţi. Astfel de metode nu pot fi stopate în acest moment din lipsa unor măsuri de protecţie socială precum şomajul tehnic.