Fenechiu ameninţa cu greva parlamentară dacă nu va primi bani de la buget

Relu Fenechiu
Relu Fenechiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.11.2013

Fostul Ministru al Transporturilor Relu Fenechiu va cere Guvernului să aloce (până la) 20 de milioane de euro pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul Iaşi - localitatea unde locuieşte acesta - şi pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

Fenechiu, preşedinte al Filialei PNL Iaşi şi vicepreşedinte PNL la nivel naţional, a declarat marţi că va depune amendamente în acest sens la bugetul de stat, avertizând cu un protest parlamentar dacă amendamentele nu i se vor aproba, informează Mediafax.

Referindu-se la Aeroportul din Iaşi, proiect care nu este inclus în "Raportul privind situaţia macroeconomică pe 2014 şi perspectiva pe anii 2015-2017" publicat de Guvern, Fenechiu a explicat că acest proiect a fost deja asumat de USL înainte de a ajunge la guvernare.

Întrebat din ce sursă de finanţare va cere alocarea celor 20 de milioane de euro, având în vedere faptul că, în conformitate cu o decizie a Curţii Constituţionale, în amendamentul domniei sale va trebui să specifice sursa de finanţare, Fenechiu a răspuns că banii "pot fi găsiţi din economia făcută la procedurile de achiziţii publice."

Fenechiu a mai precizat că un alt amendament al său şi al colegilor parlamentari din Iaşi vizează alocarea "câtorva milioane de euro" din fonduri europene pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

Deputatul PNL a reiterat faptul că în situaţia în care amendamentele nu îi vor fi acceptate, va recurge la un protest parlamentar.

"Voi recurge şi la acţiuni de protest...decente, nu voi ţipa, de la a purta o banderolă pentru a înţelege toată lumea că suntem mulţi care cerem acest lucru, şi dacă suntem mulţi în parlament e clar că reprezentăm şi mulţi oameni, până la a ne abţine la votul pe anumitor legi", a afirmat Fenechiu, citat de Mediafax.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că speră ca în data de 3 decembrie Legislativul să dea votul final asupra proiectului de buget pe 2014, el arătând că acest lucru ar fi o premieră pentru Parlament.

Ameninţările nu sunt noi. Pe 8 noiembrie, Fenechiu a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că el şi colegii parlamentari moldoveni vor intra în grevă parlamentară dacă nu va fi demarat proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. El a atras atenţia guvernului, din care a făcut şi el până nu demult parte, "să nu păcălească oamenii din această zonă a ţării", înforma Adevărul la momentul respectiv.

„Vom semna un document, toţi parlamentarii din Moldova, în favoarea acestui proiect. Propun chiar intrarea în grevă parlamentară dacă nu se va întâmpla nimic. Unii spun că autostrada Moldova-Transilvania nu este prioritară. Suntem în această zonă trei-patru milioane de suflete. Nu vom ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu Clujul sau Timişoara dacă nu facem autostrada. Atrag atenţia guvernului să nu păcălească oamenii”, a declarat Relu Fenechiu.
Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, votul final pe bugetul pe 2014 ar putea avea loc pe 3 decembrie sau în zilele imediat următoare.

Parlamentarii au termen să îşi depună amendamentele ziua de joi, ora 14. Guvernul a aprobat joi proiectul de buget pe anul viitor şi l-a transmis Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor