Astărăstoae: Instanţa va decide dacă greva din sistemul sanitar este ilegală

Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, a afirmat că instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală, angajaţii din sistemul sanitar fiind hotărâţi să respecte decizia, dar este posibil ca oamenii să-şi ia liber toţi odată.
Protest al sindicaliştilor SANITAS în faţa ministerului de Finanţe, protest la care a luat parte şi Prof. Dr. Astărăstoaie (Epoch Times România)
Flori Mladin
20.11.2013

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a afirmat că instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală, angajaţii din sistemul sanitar fiind hotărâţi să respecte decizia, dar este posibil ca oamenii să-şi ia liber toţi odată, declaraţia fiind făcută după discuţiile de la Ministerul Sănătăţii.

"Dacă întrebi orice guvernant din orice ţară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanţa vă spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcţiona, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-şi ia liber toţi odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligaţi prin lege", a menţionat preşedintele CMR.

Conform opiniei lui Astărăstoae, bugetul de la Sănătate nu a crescut, dar poate că noul PIB calculat de guvernanţii, 4% cât declară că ar fi în 2013 va creşte la 4,2% în 2014.

"Cât priveşte efectiv banii care intră în sistem, dacă îi raportăm la euro, sunt bani mai puţini dacât anul trecut. Noi nu putem să fim de acord cu această scădere, pentru că de fapt se reflectă asupra activităţii din sistem", a adăugat Astărăstoae.

Preşedintele CMR consideră că problema ilegalităţii grevei este forţată, etichetată astfel de autorităţi pentru a creea o imagine nefavorabila profesioniştilor din sănătate.

Vasile Astărăstoae a afirmat că angajaţii din sănătate au de luat zeci de zile libere pentru munca suplimentară pe care au prestat-o, întrucât este interzisă plata orelor suplimentare.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că în momentul de faţă greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală.

Eugen Nicolăescu este nemulţumit de decizia cadrelor medicale de a declanşa grevă

Ministrul Eugen Nicolăescu a dezaprobat decizia cadrelor medicale de a declanşa grevă, susţinând că acţiunea este "exagerată şi iresponsabilă faţă de pacienţi". "Acordarea a 6% din PIB pentru sănătate e un obiectiv politic, dar unul până în 2016", a declarat Nicolaescu la Realitatea TV.

Principala revendicare a medicilor este alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o altă cerere"nenegociabilă" fiind dublarea salariilor medicilor rezidenţi, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, creşterea salariilor pentru tot personalul, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale

Guvernul a anunţat alocarea de burse pentru medicii rezidenţi în cuantum de aproximativ 670 de Ron, revizuirea actualei legi a salarizării unitare plus o mare disponibilitate de a se consulta cu profesioniştii domeniul sanitar cu privire la reformă.

Cât despre măriri de salarii pentru toate cadrele medicale, se pare că pentru ei, Guvernul nu are nimic. "Dacă ţara e săracă, de unde să dăm mai mult?" se întreba retoric acum săptămâna trecută Nicolaescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor