Sindicaliştii din portul Constanţa au aruncat cu ouă şi făină în directorul general al CNAPM
alte articole
Angajaţi ai Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, care protestează de câteva săptămâni în faţa sediului societăţii, cerând demisia conducerii, au aruncat, miercuri, cu ouă şi făină în directorul Aurelian Popa, când acesta a venit la sediu, şi nu l-au lăsat să intre în incinta companiei.
Miercuri, protestatarilor de pe platforma portuară li s-au alăturat angajaţii de la Gara Maritimă Constanţa. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, a declarat că sindicaliştii solicită în continuare demiterea sau demisia directorului general al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Aurelian Popa, cu care, spune el, nu se poate comunica.
În timpul protestului de miercuri, în momentul în care directorul Aurelian Popa şi-a făcut apariţia în faţa sediului APMC, protestatarii au aruncat cu ouă şi făină, iar la scurt timp, directorul a părăsit portul, nefiind lăsat să intre în incinta companiei.
Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, aproape 500 de sindicalişti de pe platforma portuară, printre care 80% din salariaţii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, au declanşat o grevă generală spontană. Sindicaliştii protestează de mai bine de o lună şi jumătate în faţa sediului CNAPMC, cerând demisia sau demiterea directorului.
Sindicaliştii au mai multe nemulţumiri, de la introducerea permiselor de intrate în port la lipsa dialogului social.
Conducerea CNAPMC a răspuns, printr-un comunicat de presă, tuturor acuzaţiilor. În ceea ce priveşte permisele de intrare în port, membrii Consiliului de Administraţie al CN „APM” SA Constanţa au analizat şi aprobat noile tarife pentru anul 2012, luând decizia acordării unor facilităţi de substanţă angajaţilor agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe platforma portuară. În speţă, aceştia vor plăti anual un tarif pentru utilizarea căilor rutiere portuare de 35 lei fără TVA, respectiv 0,14 lei/zi lucrătoare (fără TVA).
”Nemulţumirea exprimată de către o parte a reprezentanţilor organizaţiilor sindicale rezidă din faptul că anterior, prin sentinţa civilă nr.848/2006, CN ”APM” SA Constanţa a fost obligată la asigurarea accesului liber în incinta portuară pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în Portul Constanţa. Trebuie însă remarcat că hotărârea judecătorească a avut ca singur temei prevederile Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramura Transporturi pentru anii 2006-2007. Ultimul Contract Colectiv de Muncă încheiat la nivel de ramură Transporturi a încetat la sfârşitul anului 2010. Faţă de această împrejurare, Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare a pus în executare sentinţă civilă nr. 848/2006”, se arată în comunicat.
O altă nemulţumire a salariaţilor vizează neacordarea unei cote parte din profitul companiei. ”Decizia privind repartizarea profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit aparţine exclusiv acţionarilor companiei. Prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor nr.1/ 16.01.2012, a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 care prevede ca profitul să fie repartizat pe următoarele destinaţii: dividende şi alte rezerve constituind sursă proprie de finanţare”, a replicat directorul general.
În ciuda acestor explicaţii, sindicaliştii nu renunţă la proteste. Ei spun că Aurelian Popa este cercetat penal în mai multe dosare şi ar trebui să fie demis. ”Suntem pregătiţi să continuăm protestele atât timp cât este nevoie”, a declarat Mircea Burlacu, secretar general al Federaţie Naţionale a Sindicatelor Portuare.