Săptămâna Educaţiei în Străinătate: Burse pentru tinerii români care doresc să studieze în Marea Britanie
alte articole
Tinerii care doresc să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei facultăţi din străinătate au ocazia examineze oferta a peste 60 de instituţii de învăţământ din Europa la "Săptămâna Educaţiei în străinătate", care va începe în acest week-end.
Programele de educaţie vor fi prezentate la trei târguri specializate, organizate pe 2 şi 3 martie, 8 şi 9 martie la Hotelul Hilton din Bucureşti (programul de vizitare este între orele 10 şi 17), iar pe 7 martie, la Hotelul Ibis din Constanţa, între orele 11-16. În această perioadă, se apropie de sfârşit campania de admitere pentru universităţile din Olanda, Danemarca, Franţa, Elveţia şi alte state.
Elevii care vor veni la târg pot beneficia de aşa-numita “admitere pe loc” şi de consultaţii gratuite asigurate de experţi în educaţie de la instituţiile prezente la târg. Cei care se gândesc la costurile mari pe care le presupune studiul în străinătate şi cred că nu şi le pot permite vor afla despre bursele de studii pe care le oferă diverse instituţii din străinătate.
“La târg vor fi prezente două universităţi din Marea Britanie care oferă burse anuale tinerilor, indiferent de bugetul familiei din care provin aceştia. Condiţia este că ei să aibă o medie generală a celor trei ani de studii – clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a – de peste 9”, a declarat, pentru Epoch Times, Ana Maria Papp, consultant la Integral Programe Educaţionale, organizatorul târgului.
Bursele oferite de universităţile din Marea Britanie sunt o formă de sprijin pentru cei afectaţi de situaţia de criză cu privire la permisele de muncă. În prezent, pe piaţa muncii din Marea Britanie încă mai sunt în vigoare restricţiile pentru români, acestea urmând să fie ridicate la sfârşitul acestui an.
Deşi sesiunea oficială de aplicaţii pentru admiterea în universităţi din Marea Britanie s-a încheiat oficial pe 15 ianuarie, pentru locurile disponibile se poate face “admiterea pe loc” care va consta într-un interviu de 15 minute. Candidaţii care vor trece cu brio de această metodă de selecţie vor primi o scrisoare de admitere condiţionată şi vor fi declaraţi studenţi numai după prezentarea ulterioară a diplomei de Bacalaureat sau de Licenţă şi a rezultatului testului de limbă străină.
"Politicile universităţilor din Marea Britanie sunt neschimbate şi nu sunt afectate de controversele apărute în Anglia cu privire la problema emigrării şi permisele pentru dreptul la muncă pentru cetăţenii români şi bulgari", a declarat Svetlan Danev, coordonatorul proiectului World Education în România, Bulgaria şi Albania.
Numărul de români care au solicitat înscrierea la o facultate din Marea Britanie a scăzut uşor pentru anul universitar 2013-2014 şi a ajuns la 2.112 faţă de 2.210 în anul universitar trecut. La sfârşitul anului 2012, peste 4.600 de studenţi români învăţau în Marea Britanie, ceea ce situează România în top 10 state membre UE la numărul de studenţi în Marea Britanie.
Care este valoarea burselor
Universitatea din Salford va acorda o bursă socială specială de 1.500 de lire sterline pentru fiecare student din România înscris la studii universitare. Instituţia mai acordă şi o bursă suplimentară de 2.000 de lire sterline pentru studenţi cu rezultate remarcabile şi respectiv câte 1.500 şi 4.000 de lire sterline reducere din taxele de studiu pentru masterate şi MBA.
Universitatea Bradford va oferi burse speciale pentru toţi solicitanţii din România, cu diplome notate peste 9, care vor primi 3.500 de lire sterline în primul an, şi alte 1.000 de lire sterline în anii al II-lea şi al III-lea, dacă vor păstra performanţele academice. Toţi ceilalţi studenţi români vor primi 500 de lire în momentul înscrierii.
Olanda oferă admitere timpurie pentru români şi va face înscrieri în timpul târgului pentru cele peste 1.500 de programe în limba engleză cu taxe de studiu reduse.
Tot la târg se va putea opta pentru admitere în Danemarca şi Franţa şi masterate accesibile, toate informaţiile necesare fiind prezentate de consultanţi, la faţa locului. Se adaugă şase universităţi de top din Italia, Marea Britanie, SUA, Elveţia şi Germania.
Pentru elevii români vor fi acordate burse cuprinse între 30% şi 75% din taxele de şcolarizare. Cei interesaţi vor putea participa la un concurs de burse pentru elevii de 16 de ani, care vor avea ocazia să îşi finalizeze studiile liceale în străinătate şi să obţină o diplomă britanică, la preţuri mai mici comparativ cu învăţământul privat din România, au precizat organizatorii. Vizitatorii vor mai putea consulta oferta de tabere de limbi străine în străinătate.
Vor fi organizate seminarii pentru elevi şi părinţi susţinute în colaborare cu studenţi români care studiază deja în străinătate. “Este important ca cei care doresc să participe la târg să se înscrie pe site-ul worldeducation.ro. Înregistrarea se face strict online, iar elevul primeşte un tichet cu informaţiile corespunzătoare specializărilor indicate”, a precizat Ana Maria Papp.
Participarea la târg este gratuită.