"Simion nu va ajunge niciodată preşedinte. Urmează dezvăluiri despre trecutul lui acoperit" - Scenariu sumbru pentru candidatul AUR

George Simion (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.04.2025

Candidatul AUR George Simion nu va ajunge niciodată preşedintele României. Grupurile obscure de interese care l-au folosit până acum în jocurile lor politice vor scoate la suprafaţă vulnerabilităţile din trecutul lui. Vor urma dezvăluiri care i-ar putea dinamita drumul spre Palatul Cotroceni, au opinat consultantul politic Cristian Hriţuc şi jurnalistul Teodor Tiţă, invitaţi în podcastul său "This is the story" al lui Tudor Muşat.

Tudor Muşat: George Simion este, chipurile, pe primul loc în sondajele astea. Hai să vedem ce îl ajută, ce îl încurcă.

Teodor Tiţă: Îl ajută, evident, vibe-ul, că să zic aşa, lumea este pe ceea ce numesc ziarele americane anti-incumbency, adică împotriva celor care sunt la putere în momentul ăsta. Este un fenomen global, care nu s-a terminat după anul trecut, în care am avut alegeri în vreo şaptezeci şi ceva de ţări din lume. Îl mai ajută o chestie pe care eu am insistat de-a lungul timpului şi am tot scris-o.

Motivul pentru care avem o mişcare izolaţionistă, naţionalistă, nu ştiu cum să o numesc, asta care cuprinde nu numai AUR şi Simion, ci şi POT şi diverse grupuri şi grupuleţe de prin toată ţara, care mai de care mai mistici şi mai ciudaţi, este că politicienii mainstream, partidele mainstream, nu se uită la problemele reale, care sunt destul de multe: serviciile publice, şcolile, sănătatea.

Uite, de exemplu, acum tocmai ratează PNRR şi au scos nişte spitale din PNRR. Apoi, mai este o problemă fundamentală despre care niciun partid din România nu vrea să vorbească şi anume: noi ştim că România – toate cifrele ne arată lucrul ăsta – România creşte la ritmuri aproape chinezeşti câteodată. Nu anul ăsta şi anul trecut, dar creşte destul de mult, a crescut permanent în ultimii 20 de ani. Ei bine, beneficiile acestei creşteri sunt distribuite foarte, foarte inegal.

Ce vreau să spun cu asta este că omul care nu îşi permitea o maşină proprie, acum are un Logan. Dar colegul lui de şcoală, care n-a făcut nimic special toată viaţa lui, acum are un BMW şi concedii în Maldive. Şi omul ăla se întreabă: „Dar de ce ăsta are şi eu n-am? Ce s-a întâmplat acolo?” Asta este o problemă: inechitatea. Inechitatea asta enervează foarte mulţi oameni şi s-a acumulat.

Tudor Muşat: Dar acestea nu erau şi înainte? Eu am crezut că vii acum cu spaime de genul „Se umple România de gay” sau „Ne fac ăştia pe toţi părinte 1 şi părinte 2” sau „Ne pun să mâncăm nu ştiu ce”. Sau toate naraţiunile astea penibile din ultimii ani.

Teodor Tiţă: Care au provocat, nu numai în societatea românească, ci în toată lumea, nişte traume majore care sunt subanalizate în momentul ăsta: teama, frica, frustrarea, nervii, că vine un domn la televizor şi spune să nu mai ieşi din casă. Şi tu ce o să faci? O să faci revoluţie de unul singur? Nu, dar stai şi te enervezi acolo şi suferi şi pierzi. Unii au pierdut relaţii.

Ştii ce nu s-a discutat foarte multă vreme? Câţi oameni s-au despărţit după pandemie? Câţi oameni au pierdut bani în pandemie? Astea sunt lucruri care se adaugă la o frustrare generală cu multe, multe probleme. Altele decât astea cu „ne ameninţă gheii” şi aşa mai departe. E şi acela un subiect, dar foarte puţini oameni sunt cu adevărat afectaţi.

Tudor Muşat: Simion călăreşte chestia asta din ce în ce mai erodat, fie vorba între noi, că tot călăreşte de vreo 5 ani, de când cu pandemia şi, na, te-ai mai subţiat şi tu. Au mai venit alţii din spate, gen Călin Georgescu, POT şi nu ştiu ce.

Teodor Tiţă: O călăreşte şi, din punctul meu de vedere, o călăreşte neconvins. Uitaţi-vă la expresia lui Simion şi la felul în care răspunde la întrebări. Nu mi se pare că este un om care crede în ce face. Joacă un rol foarte bine. Are un avantaj Simion apropo şi de ce discutam mai devreme: munceşte nemaipomenit de mult. Simion, când îl cauţi, e prin ţară, nu ştiu, pupă oameni pe acolo sau e în nesfârşite live-uri pe TikTok şi Facebook şi aşa mai departe. Dar nu pare convins. Ocupă terenul pentru că ăsta este rolul care i-a fost repartizat acolo, de la el, de la partid. Dar nu cred că este foarte convins că vrea să ajungă preşedinte. Pare mai degrabă să se teamă de... E prea în centru.

El e un băiat care vine dintr-o galerie de fotbal unde ce e galeria? E o masă de oameni care strigă înjurături. Mă rog, strigă înjurături. Dar forţa vine tocmai din masă, din numărul mare. Or, ce e Simion? În momentul ăsta e vârful săgeţii. Întrebarea e: ce e săgeata? Pentru că, asemenea AUR în momentul ăsta, asemenea USR-ului când l-a înfiinţat Nicuşor Dan şi în primii ani după, AUR nu este ceva foarte coerent.

Deci Simion, dezavantajul lui principal este că am senzaţia că nu este convins. Este foarte, foarte greu să iasă din bula lui. El nu va reuşi mai mult decât reuşeşte acum. Adică el are noroc printr-un joc al procentelor. Toţi ceilalţi, toate celelalte procente să se împartă cumva astfel încât să-l scoată pe el preşedinte. Cred că e la maxim Simion în momentul ăsta. Nu cred că poate mai mult.

Tudor Muşat: Spre deosebire de Ponta, care ar putea să mai ia din centru şi din zona aia care nu vine la vot la Simion? Adică gata, asta e? El asta are pe masă şi tot ce are de făcut ar fi să-şi conserve măcar ce a strâns deja?

Cristian Hriţuc: Da, sunt total de acord cu Teodor aici şi aş mai completa un lucru. Simion este în continuare ajutat de Ciolacu, pentru că Ciolacu încă trăieşte din punct de vedere politic. De fiecare dată când Ciolacu apare la televizor, îl endorsează pe Simion, pentru că oamenii încă nu şi-au vărsat toată frustrarea. Ok, l-au înlăturat pe Iohannis, dar a mai rămas unul la fel de vinovat, ăla care mergea cu avionul privat, ăla care încerca să mânărească alegerile să-l aducă pe Simion în turul 2.

Şi mai e o problemă la Simion: trecutul. Pentru că, în acest moment, nimeni nu s-a concentrat cu adevărat pe el. Simion a fost util PSD-ului să-l aducă în turul 2. A fost util PSD-ului să aibă un partid care omoară USR-ul. Dar eu vă spun aşa. Pe o analiză sumară a informaţiilor open source, nu vorbesc pe alt tip de informaţii, mă uit la tot traseul lui Simion şi văd că a fost un activist civic la început, care nu a avut niciun serviciu, dar care a avut foarte mulţi bani pentru acţiuni civice. Mă uit la un Simion care a fost folosit într-o perioadă în Republica Moldova, că Basarabia e România, şi care, la un moment dat, a virat-o. Făcea acolo acţiuni de stradă când Republica Moldova trecea aproape printr-o criză de genul pe care am avut-o noi cu Călin Georgescu. Era o criză în care se putea pierde ţara. Şi el era de partea celor care inflamau criza.

Dacă până acum Simion a fost util diverselor grupuri, corelând cu faptul că România e la o răscruce importantă, eu cred că tot ce e în trecutul lui şi care este aşa, oarecum acoperit, va ieşi la suprafaţă. Şi de aceea înclin să cred că, indiferent dacă ajunge în turul 1, Simion nu va ajunge niciodată preşedintele României. Şi probabil vom avea nişte dezvăluiri care îl vor afecta. Şi aici revin la ce zicea Teo, că nu e convins. Asta transmite, pare că nu e convins. Eu cred că vulnerabilităţile pe care şi le ştie îl limitează uneori.

Tudor Muşat: Dar asta nu s-a întâmplat la runda precedentă. Adică de ce n-au apărut atunci? Că a fluturat Ciolacu hârtiile alea, de ce ar fi ăsta interzis acolo? Ne-a dat aşa nişte jumătăţi de explicaţii. Dar nu au fost complet relevante.

Cristian Hriţuc: Să nu uităm, era dealul cu Simion. Lumea nu cred că a înţeles prea bine ce s-a întâmplat. Nu o să-ţi dea nimeni înregistrare. Dar eu, când îl văd pe directorul adjunct al SBU-ului, serviciul ucrainean, că iese şi spune că a fost văzut într-un context şi de aceea a primit interdicţie, eu nu stau să mă uit la ce zice Ciolacu după aia.

Teodor Tiţă: În momentul în care Simion este acuzat că e agent rus, asta este o acuzaţie nemaipomenit de gravă, mai ales pentru un lider politic. Pentru un nea Gigi de pe stradă, habar n-am. Da, probabil e grav şi în cazul lui, dar e mai puţin important. Numai că statul român se comportă foarte straniu. Pe de o parte, lasă să se înţeleagă că este agent al Rusiei, dar, totuşi, un agent al Rusiei implicat în campania pentru prezidenţiale, candidat la prezidenţiale, lider al celui de-al doilea partid în ordinea numărului de parlamentari şi primul acum, în sondaje...

Statul român are o problemă foarte gravă. Şi atunci întrebarea mea e: de ce nu se investighează? De ce omul ăsta este lăsat? Răspunsul l-a dat Cristi mai devreme: pentru că e folositor. Dar mi se pare foarte periculos să te joci aşa cu genul ăsta de acuzaţii şi cu genul ăsta de lucruri, pentru că lumea, din nou, se va enerva.

Prezumţia celor mai mulţi lideri de partide români este că electoratul nu e prea deştept. Asta este cea mai enervantă chestie şi de-aia oamenii câteodată răspund exact la genul ăsta de provocări. Ah, crezi aşa? Bine, hai că îţi arăt eu. Or, problema asta a lui Simion probabil se va întoarce. Dacă Simion intră în turul 2, probabil vom vedea o grămadă de lucruri. Depinde şi de dezvăluiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor