Dosarul Mineriadei: Un securist i-a dus pe incendiatori la locuinţa lui Coposu

Corneliu Coposu (Fundaţia Coposu prin bunăvoinţă)
Ana Ion
04.04.2025

Procurorii militari au identificat un fost angajat al Centrului de Informaţii Externe ca fiind responsabil pentru transportul celor care au incendiat locuinţa liderului PNŢ-CD, Corneliu Coposu, în timpul Mineriadei din iunie 1990, scrie G4Media.

În timpul acelor evenimente violente, grupuri de mineri au pătruns în casele liderilor politici Corneliu Coposu şi Ion Raţiu, unde au provocat distrugeri, au sustras bunuri de valoare şi au acţionat aparent sub coordonarea unor structuri ale statului.

Investigaţiile indică faptul că autorităţile vremii au ignorat cu bună ştiinţă plângerile lui Corneliu Coposu referitoare la identificarea celor responsabili. În acest context, fostul preşedinte Ion Iliescu, alături de alţi oficiali din acea perioadă, este acuzat de săvârşirea unor infracţiuni imprescriptibile împotriva umanităţii, inclusiv pentru implicarea în reprimarea violentă a protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Dosarul Mineriadei, iniţial trimis în instanţă în 2017 şi retras în 2020, a fost din nou înaintat justiţiei de către procurorii militari în aprilie 2025.

Potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.ro, persoana care a condus grupul de incendiatori la locuinţa lui Corneliu Coposu a fost identificată ca fiind Hlibocianu Costică, fost angajat al fostului Centru de Informaţii Externe, instituţie precursoare a actualului SIE. Din datele oficiale reiese că Hlibocianu, care figura în evidenţele populaţiei ca „inginer”, este în prezent decedat.

Totuşi, din arhivele C.N.S.A.S., disponibile online, reiese că în anul 1971, Hlibocianu Costică a fost avansat înainte de termen, de la gradul de sergent major la plutonier, printr-un ordin al preşedintelui Consiliului Securităţii Statului. La acel moment, era încadrat în cadrul Inspectoratului de Securitate al municipiului Bucureşti.

Articolul integral poate fi citit aici.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor