Silvio Berlusconi, printre alţi 4.000 de italieni reprezentaţi în faţa Curţii de la Strasbourg de către Ana Palacio
alte articole
Fostul ministru de externe spaniol Ana Palacio face parte, alături de personalităţi politice italieneşti precum Deborah Bergamini şi Elena Centemero, din echipa de avocaţi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care apără în faţa Curţii de la Strasbourg cetăţeni italieni, printre care şi fostul premier Silvio Berlusconi, împotriva unor 'încălcări ale drepturilor omului', informează miercuri ziarul spaniol ABC.
Potrivit cotidianelor italiene La Stampa şi La Reppublica, între cele 4.000 de persoane reprezentate de această echipă de avocaţi se numără şi Silvio Berlusconi, cel supranumit în ţara sa 'Il Cavaliere'. Fostul premier italian, confruntat cu mai multe procese legale, a făcut apel la această instanţă judiciară deoarece consideră că este împiedicat să se prezinte la alegerile europene din cauza aplicării retroactive a unei norme ce presupune încălcarea drepturilor omului conform articolului 3 al Protocolului 1 şi articolului 14 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Concret, Berlusconi a fost condamnat prin sentinţă fermă pentru infracţiunea de fraudă fiscală în august anul trecut. Până la urmă Curtea de la Strasbourg a respins recursul prezentat de Silvio Berlusconi.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins deja în ianuarie dezbaterea de urgenţă a recursului prezentat de fostul premier italian împotriva aşa-numitei legi Severino, care a provocat expulzarea sa din Senat, pentru faptul că a fost condamnat la patru ani de închisoare în cazul Mediaset.
Berlusconi a prezentat în septembrie anul trecut un recurs la Curtea de la Strasbourg, când încă nu intervenise expulzarea lui din Senat, pentru a evita cu orice preţ această lege. Legea Severino prevede interdicţia de a fi ales şi expulzarea oricărui politician care a fost condamnat la mai mult de doi ani de închisoare.
Recursul lui 'Il Cavaliere', care cuprinde 33 de pagini şi 14 anexe, face trimitere la încălcarea articolului 7 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care susţine că 'nu există pedeapsă fără lege' şi care stabileşte neretroactivitatea legilor.
Potrivit acestei premise, neeligibilitatea şi expulzarea lui Berlusconi din Senat ar fi avut loc pentru fapte comise anterior intrării în vigoare a legii Severino, în ianuarie 2013, în timp ce infracţiunile comise de fostul premier în cazul Mediaset datează cu mulţi ani în urmă.
Recursul face referire şi la articolul 3 al Protocolului 1 şi la articolul 14 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care prevăd alegeri libere, şi prin care Berlusconi vrea să demonstreze că neeligibilitatea dictată împotriva lui 'îi restricţionează dreptul de a fi ales'.