Siemens ar fi vândut tehnologie de supraveghere regimului sirian în 2000
alte articole
Grupul german Siemens şi o altă companie desprinsă din acest grup ar fi vândut tehnologie de supraveghere regimului sirian care ar putea să folosească acest echipament pentru a reprima mişcarea de protest împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, avertizează activişti în domeniul drepturilor omului, potrivit unui reportaj realizat de televiziunea germană ARD şi citat joi de publicaţia Der Spiegel.
Siemens ar fi vândut tehnologie de supraveghere regimului sirian în anul 2000, precizeză postul ARD în reportajul difuzat marţi seara în emisiunea 'Fakt'. Astfel, un produs numit 'Centrul de Monitorizare' a fost livrat companiei de telefonie mobilă siriană Syriatel. Nokia Siemens Networks a confirmat livrarea.
Divizia de business a Siemens a devenit noua societate Nokia Siemens Networks în 2007. În anul următor, această companie a semnat un contract cu furnizorul sirian de telefonie fixă STE, un acord care a inclus de asemenea 'Centrul de Monitorizare'. Aceste contracte au fost apoi transferate în martie 2009 către compania Trovicor, formată din desprinderea de Nokia Siemens Networks, care a preluat divizia 'Voice and Data Recording', a informat ARD, citând documente pe care le-a obţinut.
Compania Trovicor cu sediul la Munchen, care aparţine în prezent unui investitor, a refuzat să comenteze pe această temă. Însă, un activist pentru drepturile omului de la Amnesty International a declarat în cadrul emisiunii 'Fakt' că supravegherea sistematică online de către forţele de securitate siriene a jucat probabil un rol în capturarea unor membri ai opoziţiei, care sunt torturaţi după arestare.
Web-site-ul Trovicor descrie 'Trovicor Monitoring Center' ca fiind eficient şi adaptat la 'nevoile complexe' ale securităţii internaţionale şi agenţiilor care asigură aplicarea legii. 'Folosirea sa se întinde de la interceptarea comunicaţiilor în reţelele fixe şi mobile la reţelele de Internet. În plus, sistemul este mai complex. Aplicaţii cunoscute sunt, de exemplu: urmărirea coordonatelor unei ţinte mobile, recunoaşterea şi identificarea vocii unui vorbitor şi analiza conexiunilor', se afirmă pe site-ul Trovicor.
Siemens nu a fost singura companie din lume care ar fi oferit tehnologie de spionaj Siriei şi altor regimuri brutale. În octombrie anul trecut, firma americană Blue Coat Systems a recunoscut că cel puţin 13 de dispozitive de blocare web - iniţial destinate Irakului - au ajuns în cele din urmă în Siria, unde au fost folosite în represiunea mişcării de protest.