Siegfried Mureşan: Uniunea Europeană trebuie să ofere R. Moldova statut preliminar de aderare europeană

Statele membre UE trebuie să sprijine R. Moldova în investigarea fraudei bancare, astfel încât banii sustraşi să fie recuperaţi mai repede, afirmă Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan, europarlamentar român (parlament.md)
Tatiana Chiriac
12.02.2022

Uniunea Europeană trebuie să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova, susţine europarlamentarul român Siegfried Mureşan, menţionând că prin acest statut, asemănător celui pe care îl are Norvegia, Republica Moldova ar deveni membru al pieţei unice europene, ca etapă preliminară in procesul de aderare la UE.

În amendamentele pe care le-a depus împreună cu preşedintele Delegaţiei la Comitetul parlamentar „Euronest”, Andrius Kubilius, şi cu vicepreşedintele Delegaţiei Parlamentului la „Euronest”, Andrzej Halicki, la Proiectul de raport al Parlamentului privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, eurodeputatul român a cerut, de asemenea, ca Parlamentul European şi Consiliul UE să adopte, fără întârziere, noua asistenţă macro-financiară de 150 de milioane de euro propusă de Comisia Europeană pentru R. Moldova la începutul acestui an.

De asemenea, conform amendamentului depus, Comisia Europeană trebuie să asigure Republicii Moldova suficient sprijin tehnic pentru a putea implementa în mod adecvat reformele necesare acordării ajutorului financiar, anunţă Siegfried Mureşan pe pagina sa de socializare.

Totodată, ţările membre ale UE şi R. Moldova trebuie să coopereze mai strâns în investigarea fraudei bancare, astfel încât banii care au dispărut din băncile moldoveneşti să poată fi recuperaţi mai repede.

În opinia acestuia, la Chişinău, în prezent există o majoritate politică proeuropeană care a arătat că vrea şi poate să accelereze reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE.

„De aceea, prin acest raport, trebuie să arătăm clar că Parlamentul European observă aceste eforturi şi că suntem dispuşi să ajutăm şi mai mult Republica Moldova în dorinţa de a implementa reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană şi pentru creşterea nivelului de trai al oamenilor”, a adăugat europarlamentarul român, subliniind că doreşte încurajarea celorlalte instituţii europene, precum şi statele membre să crească sprijinul pentru R. Moldova şi pentru cetăţenii săi.

Astfel, pentru a fi adoptat, proiectul de raport privind implementarea Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova, cu tot cu amendamentele depuse, trebuie să fie votat mai întâi în Comisia pentru afaceri externe, apoi în sesiunea plenară a Parlamentului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor