Siegfried Mureşan: Oficialii RM trebuie să respecte independenţa presei, nu doar să adopte legi

Media din RM nu asigură o corectă informare a cetăţenilor la standardele aplicate în UE. Legile trebuie implementate, nu doar să reprezinte un paravan pentru continuarea metehnelor locale, afirmă europarlamentarul.
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest în faţa Parlamentului de la Chişinău (facebook.com/vitalie călugăreanu)
Ştefan Sârbu
01.02.2018

Raportul Freedom House elaborat pentru anul 2017 constată că libertatea presei în Republica Moldova încă mai este limitată de legislaţia mass media, care este depăşită sau slab implementată, precum şi de presiunile exercitate asupra jurnaliştilor de către demnitari guvernamentali, proprietari de instituţii media şi alţii. Concentrarea proprietăţii rămâne o problemă, iar instituţiile mici de la nivel local cu greu concurează cu companiile bine-finanţate, controlate de magnaţi puternici din punct de vedere politic sau de către oligarhi.

În context, europarlamentarul român Siegfried Mureşan menţionează că raportul Freedom House „Libertatea presei. Moldova 2017” pune degetul pe rană. Nu este suficient să dai legi care protejează libertatea de exprimare şi accesul la informaţii de interes public şi care, totodată, ar trebui să asigure independenţa totală a mass media de factorii de influenţă politică, ci trebuie ca legile să fie şi respectate.

”Din păcate, în Republica Moldova acest lucru nu se întâmplă încă, nici în media publice, nici în cele private, la standardele care să asigure o deplină corectă informare a cetăţenilor. Responsabilitatea revine aici, în special, autorităţilor din Republica Moldova, care trebuie să se asigure că legislaţia construită după modelul democratic european este aplicată şi respectată ca în Europa, şi nu reprezintă doar un paravan pentru continuarea metehnelor locale”, a adăugat parlamentarul european.

Siegfried Mureşan a ţinut să atenţioneze că libertatea presei este una dintre valorile pe care au fost construite democraţiile consolidate din Vest şi care au permis dezvoltarea ţărilor occidentale inclusiv din punct de vedere economic. Atâta timp cât presa nu serveşte unicului său stăpân, publicul, ci este aservită unor grupuri de interese politice sau economice, o ţară nu îşi poate găsi liniştea ca să se poată dezvolta la adevăratele sale capacităţi, iar cetăţenii ei să cunoască prosperitatea pe care aceasta le-o poate oferi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor