Shinzo Abe vizitează Iranul - prima vizită a unui premier nipon în Teheran în peste 4 decenii

Shinzo Abe (Carl Court/Getty Images)
Andrei Popescu
11.06.2019

Premierul japonez Shinzo Abe urmează să se întâlnească în această săptămână în Teheran cu preşedintele iranian Hassan Rohani şi liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, aceasta fiind prima vizită în Iran în peste patru decenii a unui premier japonez în exerciţiu, potrivit RFE/RL.

Yoshihide Suga, secretarul general al guvernului nipon, a declarat marţi reporterilor că Abe va începe miercuri o călătorie de trei zile în Teheran, cu scopul de a relaxa tensiunile dintre Washington şi Teheran.

Japonia este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA în Asia şi are, de asemenea, relaţii bune cu Teheranul.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington s-au deteriorat mult de când SUA s-a retras în urmă cu un an din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran.

De atunci, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice, a amplificat retorica împotriva Iranului şi şi-a consolidat prezenţa militară în Orientul Mijlociu, generând temeri privind un posibil conflict armat.

În timpul unei vizite în Japonia în luna mai, preşedintele american Donald Trump a părut să susţină ideea ca Abe să reprezinte un intermediar între Iran şi SUA.

Trump a menţionat că Abe are o relaţie foarte bună cu Iranul, în pofida unor rapoarte media japoneze, afirmând că premierul Abe a luat în considerare o vizită în ţara din Orientul Mijlociu.

“Acest lucru va fi în regulă. Nimeni nu doreşte să se întâmple lucruri teribile. În special eu”, a adăugat Trump.

De asemenea, Abe l-a primit pe ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în luna mai. În timpul vizitei, Zarif şi-a exprimat speranţa că Japonia şi alţi aliaţi ai SUA vor lua “măsuri practice pentru a menţine acest acord internaţional valoros”.

Oficiali americani au semnalat că Washingtonul este deschis la un dialog cu conducerea iraniană, insistând în acelaşi timp că utilizarea forţei rămâne o opţiune.

În mai 2018, Trump a anunţat că retrage SUA din acordul nuclear, pe considerentul că termenii acestuia nu au fost suficient de duri pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare şi nu a abordat programul iranian de rachete sau suportul Teheranului pentru militanţi din Orientul Mijlociu.

Iranul a negat faptul că susţine militanţi sau terorişti şi a insistat că programul său nuclear urmăreşte doar să producă energie în scopuri civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor