Shen Yun lasat pe dinafara in Moldova
Trupa Shen Yun Performing Arts a parasit Istambulul pe 23 mai, dimineata devreme. Am ajuns la granita bulgara in jurul pranzului si trei ore mai tarziu treceam vama. De acolo, in sus si in jos ca intr-un mountain rouse, pe drumurile de munte prost intretinute ale Bulgariei, spre granita cu Romania. Doua ore jumatate mai tarziu ne indreptam spre Bucuresti pe niste drumuri care ne-au facut imediat sa ne fie dor de Bulgaria.
Dupa o oprire peste noapte, o pana de cauciuc si multe gropi am ajuns la granita cu Moldova, iar dupa obisnuita intarziere de 3 ore, am ajuns la hotelul nostru, din capitala Chisinau, la 3 dimineata. Patru ore mai tarziu eram la teatru pentru a aranja scena pentru spectacol. Dar la 8 cand am ajuns la intrarea spre culise, cu camionul gata sa descarce, am fost opriti la usa: "Nu aveti voie inauntru. Nu va fi nici un spectacol.”
Asteptam sa apara directoarea teatrului, Valeria Seican, care ne spusese ca spectacolul se va tine in ciuda presiunilor. Seican, o tanara imbracata in intr-un costum business cu dungi a coborat dintr-un Audi, a trecut in graba pe langa noi, concediindu-ne in incercarea noastra de a o aborda cu o miscare din mana, pentru ca apoi sa dispara imediat in teatru. A iesit cateva momente mai tarziu, s-a repezit in Audi care porni scrasnindu-si rotile. Nu s-a mai intors, dar in locul ei au venit garzile de securitate care au incuiat usa.
Nu cred sa se mai fi pomenit asa ceva vreodata, la intrarea din spate a teatrului. Tatiana Chiriac, presedinta organizatiei gazda, Asociatia Falun Dafa din Moldova, avocat, a cerut explicatii despre motivele pentru care contractul ei cu teatrul nu s-a respectat. Nu a primit nici una. Pro TV, Publika TV si alte companii media au inceput sa apara. Ei au luat interviuri artistilor Shen Yun, si nici lor nu li s-a dat voie inauntru. Tot acest scenariu a continuat toata dupa-amiaza. Ora de incepere a spectacolului se apropia.
La 6:45 dupa-amiaza, cand de obicei dansatorii isi termina repetitiile si merg sa-si imbrace costumele lor stralucitoare, cand muzicienii se schimba in smoking si camasi negre, cand, de obicei, culisele vibreaza de vocile sopranelor- noi stateam tacuti pe scarile din fata ale teatrului patrat, construit in stil sovietic, privind spre piata din fata noastra din inima capitalei. Sute de spectatori, imbracati elegant asa cum se cuvine pentru o seara la opera nationala, incepeau sa vina.
Un baiat imbracat cu vesta si papion arata confuz. O femeie care facuse 30 de ore pe tren de la Moscova isi retinea lacrimile. Organizatia gazda tinea o conferinta de presa improvizata, voluntarii ei veniti deasemnea din Romania, Ucraina si Belarus, tineau bannere inca proaspat scrise prin care protestau pentru faptul ca teatrul din Moldova si guvernul au cedat presiunilor din partea ambasadei chineze. In timp ce spectatoriii isi dadeau seama ce se intampla, veneau spre dansatorii nostri cu buchete cumparate de la o florarie din apropiere. Cativa detinatori de bilete s-au indreptat spre casa teatrului pentru a cere restituirea banilor.
Dupa cum se vede in poza, au fost refuzati nepoliticos. O scena aproape identica s-a repetat si in ziua urmatoare, in care unii spectatori au luat microfonul pentru a-si exprima frustrarea. De data aceasta casa de bilete a fost inchisa. A aparut si un afis- teatrul nu are nici o responsabilitate pentru returnarea banilor pe bilete. Cei care doresc banii inpoi pe bilete sa contacteze reprezentantii organizatorilor (adica victima ruperii contractului), Tatiana Chiriac, iata numarul ei de telefon.
Din informatiile pe care am reusit sa le strangem pana acum din intalnirea cu reprezentantii guvernului moldovean si din interviuri mass media, iata ce pare ca s-a intamplat:
• Directoarea teatrului, Valeria Seican, a spus ca primise zilnic vizite de la ambasada Chinei. A admis acest lucru in diferite ocazii, desi, mai tarziu, intr-o emisiune tv live, a negat chiar si faptul ca a fost contactata de autoritatile chineze.
• Ministrul Culturii a trimis o scrisoare directiunii teatrului in care le ‚recomanda’ sa anuleze spectacolul. In acelasi talk show in direct de la Jurnal TV, ministrul a negat orice implicare a autoritatilor chineze.
• Un reprezentant al Ministerului de Externe, care a lucrat la ambasada Moldovei la Beijing, a informat-o pe directoarea teatrului de pozitia ministrului si anume ca spectacolul trebuie anulat.
• Ambasada Chinei a vizitat si biroul primarului cerandu-le sa nu sprijine Shen Yun. Ah, dar oare am mentionat ca in luna iunie a anului trecut, PCC a promis Moldovei un imprumut de 1 miliard de dolari?
In timpul anularii spectacolului, guvernul moldovean inca mai asteapta doritor cecul sa intre.
Se pare ca la evenimentul nostru de presa din fata teatrului am avut deasemenea cativa prieteni de-ai partidului comunist chinez, dornici sa faca o impresie buna. Priviti aceste 2 fotografii- a doua facuta o secunda mai tarziu dupa ce realizasera ca ii fotografiam. Poza e un pic neclara dar ati prins ideea.
Acest articol a fost initial publicat pe blogul lui Leeshai Lemish- "Cui ii e frica de Shen Yun?". Leeshai Lemish este maestrul de ceremonii al Shen Yun Performing Arts din 2007. El are un master absolvit la Scoala de Economie in Stiinte Politice din Londra si a lucrat ca jurnalist de investigatii. Deasemenea a condus o perioada indelungata impreuna cu Ethan Gutmann cercetari in Asia de est, pentru o carte pe care o scrie despre persecutia Falun Gong.