SGG: Proiectul de reorganizare a ANSVA nu este finalizat şi nu a fost iniţiat de noi

Secretariatul General al Guvernului precizează că nu a propus reorganizarea ANSVA, ci Autoritatea a făcut acest lucru şi transmite că nu a prezentat decât o notă pe acest subiect "în raport cu variantele de reorganizare propuse, în scopul exclusiv al raportării şi al informării Guvernului".

"Proiectul de act normativ de reorganizare a activităţii Autorităţii a fost iniţiat şi propus de ANSVSA, semnat de conducerea acesteia, fiind transmis SGG. Subliniem că proiectul de act normativ sus-menţionat nu este finalizat şi, prin urmare, nici nu a fost introdus pe circuitul de avizare, etapa premergătoare obligatorie anterior includerii pe agenda de lucru, în vederea dezbaterii şi adoptării de către Guvern", se arată în comunicatul SGG, în urma acuzaţiilor aduse de Liviu Harbuz Executivului.

Comunicatul precizează că Secretariatul General a prezentat doar o notă referitoare la reorganizarea ANSVA. "SGG a redactat o notă în care au fost prezentate consideraţii referitoare la organizarea, funcţionarea şi atribuţiile ANSVSA, în raport cu variantele de reorganizare propuse, în scopul exclusiv al raportării şi al informării Guvernului". "Potrivit legislaţiei în vigoare, iniţiatorii actelor normative elaborează o notă cu privire la evoluţia procesului de soluţionare a unor probleme specifice. Nota nu poate constitui temei juridic pentru elaborarea, avizarea şi adoptarea unui act normativ şi nu este un proiect de act normativ care se transmite spre consultare publică, potrivit legii", se mai specifică în comunicat.

"Menţionăm că, urmare unor memorii primite de SGG în care erau expuse mai multe variante de reorganizare decât cele propuse în proiectul iniţial de act normativ al Autorităţii, SGG a solicitat şi ANSVSA, în cadrul procedurii de evaluare preliminară, să analizeze toate punctele de vedere primite pentru a se lua o decizie fundamentată în cunoştinţă de cauză. (...)Până la finalizarea unui proiect de act normativ şi supunerea spre dezbatere publică a acestuia, procedura prealabilă de evaluare preliminară a unui proiect de act normativ în care se formulează puncte de vedere se desfăşoară doar între instituţiile vizate, se mai explică în document.

Liviu Harbuz, vicepreşedintele Departamentului de Agricultură al PSD, a declarat, vineri, că Executivul doreşte să treacă ANSVSA în subordinea Ministerului Agriculturii şi să privatizeze laboratoarele-sanitar veterinare, deşi Comisia Europeană se opune unei astfel de măsuri.

"În momentul de faţă există o adresă făcută de Secretariatul General al Guvernului care propune (n.r.- premierului), prin reorganizarea ANSVSA, privatizarea laboratoarelor şi desfiinţarea acestei structuri care este, în momentul de faţă, recunoscută ca o structură europeană eficientă, a precizat Liviu Harbuz într-o conferinţă de presă.

Social-democratul a precizat că se pregăteşte "un nou cadou pentru băieţii deştepţi prin "privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, în contextul în care aceste laboratoare constituie, practic, coloana vertebrală a activităţii de diagnostic pentru sectorul sanitar-veterinar, respectiv pentru ceea ce a însemnat de-a lungul timpului ameninţarea gripei aviare a pestei porcine, a rabiei şi a altor boli majore.

În acest sens, el a precizat că "la ultimul Consiliu de miniştri care a avut loc pe 21 februarie, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a primit o recomandare din partea comisarului european pentru sănătate, John Dalli, de a lăsa în pace această instituţie şi de a o conserva în structura în care ea se află acum fără a încerca, aşa cum a propus SGG, despărţirea activităţii de sănătate animală, de cea pentru siguranţa alimentelor. Secretariatul General al Guvernului doreşte să mute la Ministerul Sănătăţii activitatea pentru siguranţa alimentelor, iar activitatea pentru sănătatea animalelor să fie trecută la Ministerul Agriculturii, a spus Harbuz, care a mai precizat că "în momentul de faţă, ministrul Agriculturii a găsit o altă soluţie (...) care probabil acoperă intenţia de a privatiza în viitor aceste laboratoare, respectiv, trecerea în subordinea Miniterului Agriculturii a ANSVSA, deşi recomandarea clară a CE şi a comisarului a fost aceea de a menţine această structură administrativă aşa cum se găseşte ea astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie