SFF - maratonul premiilor internationale

Epoch Times România
18.06.2011
Sighisoara Film Festival (SFF) incepe numaratoarea inversa pana la deschiderea oficiala a celei de a treia editii, in data de 23 Iunie, ora 20!

Festivalul premiantilor din cinematografia romaneasca prezinta anul acesta 18 filme dintre care 8 filme de lung metraj, 7 filme de scurt metraj si 3 documentare – toate laureate ale unuia sau mai multor festivaluri internationale.

Organizat de Fundatia Romana pentru Educatie si Educatori, impreuna cu Primaria orasului Sighisoara, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, I.L. Caragiale, Bucuresti, SFF a devenit, datorita peliculelor prezentate, un motiv si un loc de intalnire a elitelor culturale.

Locul pentru un festival “vitrina” al filmului romanesc nu a fost ales intamplator. Cetatea Sighisoarei este considerata cea mai frumoasa cetate locuita din Sud-Estul Europei. Intemeiat inca din Evul Mediu, orasul pastreaza traditii si cultura, vechi de sute de ani. Datorita arhitecturii impresionante, a ambiantei geografice si pozitiei sale, Sighisoara a fost supranumita "Perla Transilvaniei".

Cele 4 zile de maraton cinematografic debuteaza cu filmul “Cel mai iubit dintre pamanteni”, in regia lui Serban Marinescu, pelicula care il omagiaza pe carismaticul actor, prea devreme disparut, Stefan Iordache. La proiectie vor participa sora actorului, doamna Ileana Iordache si regizorul filmului. Ultima pelicula proiectata in Piata Centrala ramane tot sub semnul unei figuri care s-a considerat de-a lungul a decenii “cel mai iubit fiu al poporului” – “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, in prezenta producatoarei Velvet Moraru si al monteuzei Dana Bunescu.

Seara de seara, in Piata Centrala vor putea fi vazute multipremiatele “Marti, dupa Craciun”, “Morgen” , “Aurora”, “Buna! Ce faci?”, “Bibliotheque Pascal” sau “Caravana Cinematografica”. Intrarea e libera, conform traditiei festivalului. In clubul Aristocrat publicul poate urmari scurt metrajele tinerilor cineasti Adrian Sitaru, Paul Negoescu, Iulia Rugina, Cristian Iftime, Cecilia Felmeri sau Victor Dragomir precum si documentarele semnate de Alexandru Solomon, “Kapitalism, reteta noastra secreta” si Alexander Nanau, “Lumea vazuta de Ion B.”

Pentru a veni in intampinarea dorintelor publicului de a vedea toata “oferta” festivalului, anul acesta organizatorii au decis ca o mare parte dintre pelicule sa ruleze pe parcursul a mai multe zile si in incinta Casei de Cultura Mihai Eminescu.

La festival si-au anuntat participarea regizorii Cristi Puiu, Alex Maftei, Adrian Sitaru, Szabolcs Hajdu, actorii Clara Voda, Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Ozana Oancea, Dana Voicu si producatorii Tudor Giurgiu si Oana Giurgiu (Libra Film) Andrei Cretulescu (HBO), Tudor Reu si Radu Aldea (Rollin Studio) Anca Puiu (Mandragora), Vlad Paunescu (Castel Film), Velvet Moraru (Icon Arts).

Maestrul de ceremonii al festivalului este actorul Andrei Aradits, pe care publicul il cunoaste din “Cendre et sang” in regia lui Fanny Ardant, “10”, scurt metrajul lui Dorian Boguta sau telenovela “Narcisa salbatica”.

Echipa SFF organizeaza, incepand cu aceasta editie, o intalnire intre producatorii mai sus amintiti si masteranzii UNATC, “PRim Film Contact”, moderata de profesorul si decanul Facultatii de Film din cadrul UNATC, Sorin Botoseneanu.

Anul acesta masina oficiala a festivalului este DACIA DUSTER, brand autohton valoros si recunoscut international.

Directorul si fondatorul SFF, actorul Adrian Titieni impreuna cu echipa festivalului ce include voluntari UNATC dar si tineri elevi din Sighisoara, va dau intalnire negresit de joi seara 23 iunie, de la ora 20 pana duminica, 26 iunie in Piata Centrala a preafrumoasei cetati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor