Sfere ciudate de piatră, incluse pe lista cu moşteniri culturale a UNESCO

Costa Rica, sfere ciudate de piatră introduse în patrimoniul cultural al UNESCO.
Costa Rica, sfere ciudate de piatră introduse în patrimoniul cultural al UNESCO. (youtube.)

Siturile arheologice enigmatice din Costa Rica ce conţin mai multe sfere misterioase de piatră au fost incluse printre cele şase obiective desemnate luni de UNESCO drept Locuri de Patrimoniu Mondial.

Siturile sferelor de piatră, aflate în Diquis Delta, în sudul Costa Ricăi, s-au alăturat unor obiective precum Marele Zid al Chinei şi Parcul Naţional Yellowstone din SUA pe lista celor 1.007 Locuri de Patrimoniu Mondial desemnate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Organizaţia trece pe listă locuri cu o ”valoare universală proeminentă”, în baza unor criterii precum reprezentarea unei capodopere a geniilor creative, înregistrarea unei mărturii a unei civilizaţii dispărute sau frumuseţile naturale excepţionale.

Comitetul Moştenirilor Mondiale, aflate în prezent în Doha, Qatar, a anunţat luni noile obiective introduse pe listă. Pe lângă obiectivele din Diquis Delta, lista mai include rămăşiţele arhitecturale ale unui oraş medieval eurasiatic, peisajele naturale spectaculoase din India şi Vietnam, un sanctuar al vieţii sălbatice din Filipine şi un loc care oferă dovezi geologice ale meteoritului care a omorât dinozaurii.